Rujan 07, 2019 4118

"Biciklom do Vodica - zajedno da se ne zaboravi" - RBU Labudovi iz Siska ispričali priču za pamćenje

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Rekreativna biciklistička udruga Labudovi Sisak organizira već 3. godinu Biciklistički maraton za kornatske vatrogasce Sisak-Bihać-Vodice. Na redakcijski mail stigao nam je tekst koji je napisao Ivica Gorić u kojem se zahvaljuju na dočeku i gostoprimstvu DVD Vodice, TZ grada Vodice, MK Okit Vodice i posebno g. Omeru Ređepoviću. Ujedno napisali su kratku priču ovogodišnjeg maratona za kornatske heroje kojeg donosimo ispod

Tužni događaji ne mogu biti smiješni. Pogibija „malog“ čovjeka se ne može provlačiti kroz dnevnu politiku. Tužni događaji moraju biti posebni i na poseban način obilježeni, a mi se svim srcem trudimo tako obilježiti. 

Petak je zora se sramežljivo nazire, a naši bicikli, naša srca su spremna. Ma nitko od nas nije tu noć spavao već smo svi jedva čekali zoru i početak trećeg maratona. 

Oko 6.30 okupljanje ispred JVP Sisak i oko 7.00 počinje još jedna priča, priča za pamćenje. 

Prvi dan se vozio u sjećanje na Ivana Galekovića, poginulog vatrogasca JVP Velika Gorica. Krećemo put Sunje, gdje nam je prva okrepa pa preko banijskih brežuljaka stižemo u Hrvatsku Kostajnicu. Sada treba proći nekoliko hupsera i ponosno stižemo u Dvor i pravo pred osnovnu školu i prostorije DVD Dvora gdje nas dočekuju radosna srca domaćina i zaista ozbiljna okrepa sa hranom i sokovima. Ali moramo se pozdraviti sa ljubaznim domaćinima jer naša avantura tek počinje. 

Ulazimo u susjednu državu Bosnu i Hercegovinu i prvo stajanje u Otoci gdje imamo ručak, jer je iza nas već 90-ak kilometara. Poslije ručka valja malo odmoriti i okupati se u Uni. 

Tako osvježeni hitamo do Bihaća i našeg cilja za taj dan. Moram se osvrnuti na taj gradić. Gledajući sve te jadne ljude koji tumaraju gradom ne znamo kakvu priču sakrivaju u svojim srcima a mnoge su priče jako, jako tužne i žalosne. 

Drugi dan sviće i opet treba sjesti na naše ljubimce i zagaziti u brda u planine. U Bihaću nam se pridružuju prijatelji iz BK Japod Bihać i BK Bihać jer sjećanje na poginule vatrogasce ne poznaje granice, jedine granice su u našim glavama. Drugi dan je već „ozbiljan“ za bicikliranje. Ipak treba voziti oko 170 kilometara, treba pregaziti Dinaru, treba trpjeti vrućine, žeđ, glad, bolove u mišićima. 

Prvi odmor je na izvoru Une, djeliću netaknute prirode. Nakon izvora slijedi uspon do „ventilatora“ gdje na kušnju dolazi snaga, snaga mišića, ali i snaga uma. Sljedeći odmor priuštimo si u Kistanjama, a nakon toga je spust u Vodice. 

Tu je vrhunac dana, tu je vrhunac događanja, tu je vrhunac sveg proživljenoga. Tu je glavna nagrada za svaku kap znoja i uzdaha.

 

Ljudi su nam posebno zahvalni što svake godine bicikliramo do njih i ne dopuštamo da se stradavanje njihovih kolega pretvori u zaborav. 

Treći dan je dan za nas, u miru i dostojanstvu odlazimo na groblje, palimo svijeće i u miru, svaki u svojim mislima molimo za duše pokojnih. 

Na kraju je polaganje cvijeća u parku i nezaobilazno fotografiranje. Obavezno se fotografiramo i kao da njima govorimo „ mi smo ovdje, i ove godine smo stigli radi vas, i ove godine smo se poklonili vašim životima“. 

Na putu je bilo mnogo dogodovština, uglavnom veselih i zanimljivih ali to se ne može ispričati, to se mora doživjeti. Zato dok i jedno srce kuca u RB Labudovi Sisak dolazit ćemo u Vodice i nećemo dopustiti da se ikada zaboravi.❤️

Poslijednja izmjena dana Subota, 07 Rujan 2019 11:22
djelomob1.jpg