Rujan 11, 2019 6006

Tko to ne voli, bolje da se ne vata

O ribama i ribarenju s Ferdinandom Popovom: Kad sam započinja, bilo je svega, puno šampjera, škampi…

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)


Da je ribarski život vretenast i težak potvrdio nam je i tribunjski ribar Ferdinand Popov koji koćari i ribari s plutajućim parangalima. Ribarenje je obiteljski usađeno pa se time bave sva njegova braća i sinovi. Drugi životni put, kaže, nije mogao i nije želio izabrati.

-    Tko to ne voli, bolje da se ne vata. More, valovi, nevrime, problemi s plasmanom ribe i cijenama uz velika ulaganja u alat i brod. No, to je moj životni put i ja ribarim otkada sam se rodija. Svi smo krenuli njegovim stopama. Ni srednju školu nisam završija nego se odmah sa 16 godina moru aktivno prepustija, priča nam Ferdinand Popov iz Tribunja.

Ferdinand plovi na svojoj Majci Mariji. Ona se je i turistički iskazala.

-    Možes s brodom svašta, ovisi kako ga urediš. Evo, moja je i koča i palangarista, a vozat će i turiste prema potrebi, priča nam Ferdinand dok se nakon palangarenja vraća kopnu.
Palangarit će do lovostaja koji slijedi za nekoliko dana, a danas je, kaže, uhvatio par ribica.

-    Plutajuće parangale radimo ljeti i uglavnom su to sabljarke, a ako se potrefi i tuna. No, to je sve rijeđe. Ostali zimski period je za koču. Svaki dan idemo popodne oko 3-4 ure, sat dva se vozimo do pozicije i onda odredimo točno mjesto. 

Svaki dan je drugačiji, no otprilike dva sata bacaju i iza toga ili plutaju u blizini ili se sakriju u neki škoj. Onda malo prilegnu pa opet sve ispočetka ujutro oko 4-5. 

-    Snalazimo se što se tiče tržišta, a projekt 'Ribari preporučuju' čini se vrlo pozitivan što se tiče naše budućnosti. Svaka inicijativa je dobrodošla, kao i reklama i angažman.

Osim vremenskih prilika i neprilika koje uvelike utječu na njihov posao, ali i sigurnost,  tu je još drugih briga. Jedna od njih je da ribe više nema kao nekada.-    Kad sam započinja, bilo je svega, puno šampjera, škampi, znali smo uloviti i velikog morskog pasa. Sad je puno napora, puno brodova i to je sve manje. 

Također, cijene ribe su nikakve. Kaže, znamo i sami koliko na pijaci košta kil moli.

-    Ali, što se tiče popravka, 'riba smrdi od glave'. Za prvu ruku triba nam povoljno gorivo, da se država odreče svega od plavog dizela. Ne triba ribarima nikakvih poticaja, samo to.

Ipak, ovom sezonom je zadovoljan. Naučio je pribaviti si dovoljno za život, bez puno luksuza i ostalog.

-    Od ribarenja se može živjeti uz puno truda, pokore. I da radiš sam. Ako će ti ga netko drugi samo pituravati, onda iz toga nema ništa, zaključio je Popov.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 11 Rujan 2019 20:40
djelomob1.jpg