Rujan 28, 2019 9242

Ribar Albert Popov iz Tribunja: “Najlipše je kad vidiš ribu pa je zapasaš i uvatiš!”

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Tribunj kao je kao poznato ribarsko mjesto iznjedrio mnoge ribarske obitelji i ribare. Jedan od njih je i Albert Popov koji je ribariti počeo s 14 godina sa svojim ocem i od tada se isključivo ribarenjem i bavio. 

“Nas 3 brata krenula su na ribe s ocem i dan danas se svi time bavimo”, govori nam Albert koji je upravo završio svoju sezonu na moru da bi pripremio novi brod Majku Tereziju za more. 

“Imamo 3 broda i dvije pomoćne gajete koje se sada također pripremaju. Majku Tereziju planiram pripremati tijekom zime, a brodovi Zdrava Marija i Marija su trenutno na moru i na njima ribare sinovi”, objašnjava nam i nadodaje kako cijela njihova obitelj živi isključivo od ribarenja, pa najstariji od 11-ero Albertove muške djece; Jure, Šimun, Roko i Jakov već su ozbiljno u poslu, a mlađi im se pridružuju kada ne idu u školu, tijekom praznika i vikenda.

Kada govori o ribarstvu, Albert govori s mnogo ljubavi prema tom poslu i kaže kako je odličan osjećaj to iščekivanje što ćeš uloviti i govori da je posao vrlo težak, ali da tomu nije tako, ne bi niti uživao. 

Učinak i rezultat tog posla čini te sretnim. “Najljepše je kad vidiš ribu pa je zapasaš pa uvatiš!”, kaže nam on.

 

Pitali smo Alberta koju ribu najviše voli na što je on jednostavno odgovorio da je svaka riba dobra ako je svježa i da je na njegovom stolu riba minimalno 3 puta tjedno. 

Osim što je vrijedan ribar i otac 5 djevojaka i 6 sinova, Albert je i velikog srca pa tako dio svog ulova daje u Caritas: “Obiteljski dajemo. Odavno je tako i to nam je obaveza. Kad ima ribe i za Caritas mora biti. Trebali bi vjerojatno i češće” kazao je ovaj ribar i nakon našeg razgovora nastavio raditi na svojoj Majki Tereziji u škveru u Sovlju.

Na kraju spomenimo kako je Albert sudionik gastronomsko-turističkog projekta „Preporučili ribari“ kojeg je prije dvije godine pokrenuo LAGUR Galeb, a cilj projekta je partnerstvo i bolja suradnja lokalnih ugostitelja i ribara.

djelomob1.jpg