Listopad 08, 2019 5486 Snimka zaslona Youtube

Aljoša Gojanović iz grupe Mi: “Isti je gušt danas kao i prije 50 godina!”

Aljoša Gojanović iz grupe Mi: “Isti je gušt danas kao i prije 50 godina!” Snimka zaslona Youtube
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Svevremenska grupa Mi posebna je po nekoliko stvari. Djeluju već pola stoljeća, od samih početaka u istom sastavu, a posljednjih godina, od kada su svi premašili 70. godinu života, glazbena karijera im doživljava svojevrsnu renesansu. 
Uvijek su rado viđeni na pozornici, a nedavno je snimljena 2 i pol satna emisija o njima na CMC TV-u. Mirko Vukšić, Aljoša Gojanović, Nikica Šprljan, Slaven Beban, Joško Krnčević, Neven Mijat i Siniša Škarica zajedno su od gimnazijskih dana, pa iako ih je u određenim životnim periodima život odvodio u različitim smjerovima, glazba ih je uvijek vraćala na isti put.

Svojedobno su Miovci uživali ugled, popularnost i slavu kakva je danas gotovo nezamisliva. Slobodno se može reći da su bili idoli jedne generacije, a imali su brojnu publiku koja ih je slijedila. 

Miovci su stajali bok uz bok sa velikim sarajevskim „Indexima“, beogradskom „Korni grupom“ kao i osječkim „Dinamitima“ koje je predvodio Dado Topić.

Aljošu Gojanovića, saksofonista ove kultne grupe Vodičani mogu sresti kako ispija kavu u Olega, a u maniri prave rock and roll zvijezde nije ga se moglo “uloviti” između svirki, snimanja i putovanja, tako da smo uspjeli naći njegov telefonski broj i porazgovarati kratko o Miovcima. 

“Evo me taman sa Škaricom na Korčuli”, bilo je prvo što nam je Aljoša rekao. 

Na pitanje o njihovoj uspješnoj dugovječnosti odgovorio nam je s malim pojašnjenjem: 

”Jedno dulje razdoblje nismo svirali jer se svatko bavio svojim poslovima. Ima među nama liječnika, pravnika, profesora… 2001. godine smo se aktivirali na Šibenskoj šansoni, a ovo je ljeto bilo stvarno bogato svirkama - Blues festival u Trilju, nakon čega su uslijedili pozivi na 13. Off jazz festival, zatim na prekrasan Festival svjetla “Light is life” u Šibeniku i Gentleman's Fair u zagrebačkoj Gliptoteci.”

Pitali smo Aljošu je li i danas, kao i onda prije 50 godina isti gušt svirati: 

”Potpuno isti gušt. Svirka nas vraća u mladost”, odgovara on i nadodaje kako su većinom svi iz benda u Zagrebu tako da se gore nalaze, a u međuvremenu on i Nikica provode vrijeme u njegovom studiju i tako uz glazbu provode svoje dane u mirovini.

Glazba ovog benda danas okuplja i one koji ih se iz mlađih dana sjećaju, ali i mlađu generaciju koja uživa u njihovim ritmovima, tako da im samo možemo zaželjeti još 50 godina uspješnog glazbenog putovanja i svakako se veselimo njihovoj idućoj svirci!

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 10 Listopad 2019 22:12