Studeni 12, 2019 5150

Izložba ribarskih alata i brodske opreme - zbirka proglašena kulturnim dobrom traži svoj dom

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Da je Tribunj od davnina ribarsko mjesto i da se diči svojom ribarskom tradicijom, to već svatko zna. Mnoge tribunjske obitelji već generacijama daju ribare i prenose ribarski zanat s koljena na koljeno. Doduše, mušku djecu. Ipak,  u očuvanju tribunjske tradicije ribarstva i žene imaju itekakvu ulogu.

Sanja Kumanović Stipaničev i sama je odrasla u jednoj takvoj obitelji i od malena bila u blizini ribarskih alata. U konobi kod dida našla je nekoliko starih primjeraka i počela ih sakupljati.

Zbirka se vrlo brzo popunila različitim predmetima pa je Sanja, u suradnji s doc.dr.sc. Gordanom Čupković i ostalim entuzijastima 2007. godine postavila Izložbu ribarskih alata ispred župne crkve. Te prve godine nisu se vjerojatno ni nadali da će ova izložba postati redovita sve do današnjih dana.

2009. godine tiskani su i prvi programi u kojima su se svi zainteresirani mogli informirati o nazivima alata i za što su oni služili. 

“Po programima smo znali da je došlo oko 1400 posjetitelja jer smo ih toliko tiskali. Sljedeće godine me kontaktirala gospođa iz Ministarstva kulture koja nam je javila da bi željeli naše alate zaštititi kao kulturno dobro. Popisali su alate i tako je nastao katalog kada smo krenuli u proceduru zaštite.”, govori nam Sanja i nadodaje kako se zbirka 2017. godine zaštitila kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Međutim, nakon toga priča je zastala jer postoji problem pronalaženja prostora za stalni postav. Općina Tribunj je informirana u vezi toga, pa se nadaju kako će kroz godinu, dvije pronaći prostor jer je zbirka od zaista velikog značaja za samo mjesto koje se i brendira u smjeru ribarstva i ribarske tradicije.

Registriranih izložaka ima 34, a u međuvremenu je Sanja prikupila još toga. 

“Uvjerena sam da bi ljudi, kada bi postojao prostor u kojem su alati na jednom mjestu, donirali ono što imaju po kućama”, govori i još kaže kako svaki izložak ima i priču. Na primjer, nedavno je Sanja našla stari brodski motor i njegovog vlasnika koji je ispričao priču o brodu, motoru, plovidbama…

Sve dok se ne nađe prostor, Izložba starih alata i brodske opreme će se i dalje održavati svako ljeto, krajem srpnja / početkom kolovoza, a do tada će Sanja i ostali zaljubljenici u tribunjsku ribarsku tradiciju i dalje vrijedno sakupljati i pričati priče starim ribarskim alatima.

U nastavku donosimo nekoliko naziva alata i njihovih opisa;
KOLAČ - prsten kojim se otkači sidro s dna u slučaju da zapne
BAT - za tući “mrtu” kojom se bojala (tangala) mreža
LUMPRALA (“špurtilo”) - za vađenje ribe iz mreže, metalno, a ranije drveno
TEG - pređa mreže, od konca, ranije se izrađivala od pamuka
JAGLE - za krpanje mreže, izrađuju se od lopočike i slično (izrađuje Dušan Grubišin)
ŠPIRITIREJA - brodsko kuhalo
CIKAVICA - udica za hvatanje liganja
JARAM - držač za veslo, od hrastovine i slično
BRK - pleteni štitnik “prove” (pramca) broda

Na kraju spomenimo i one koji su svojim donacijama/poklonima upotpunili ovu zbirku
Ivanka Šantić iz Tribunja
obitelj Stojan Kumanović
Brodogradilište Stipaničev iz Tribunja
obitelj Kumanović
Sanja Kumanović Stipaničev
Agis Jabuka
Joso Grubišin
Ante Tomažin
Poslijednja izmjena dana Utorak, 12 Studeni 2019 12:29
djelomob1.jpg