Studeni 13, 2019 5037 FB privatni album

Njeni radovi vraćaju u djetinjstvo

Medicinska sestra kreativka: U Brankinoj maloj tvornici već je puno božićnih vijenaca

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Svoju antistres terapiju zadnjih gotovo 20 godina nakon 12-satne smjene i rada s pacijentima Branka Tešić pronašla je u aranžiranju. Njene radove želimo na svom stolu i zidu, a ona nam kaže da ju je pustiti u neki grad iz američkih božićnih filmova produžila bi si životni vijek za bar deset godina.

-    Dok većina drugih na putovanjima traži cipele i odjeću, ja gledam salvete i ukrase. Muž mi kaže da me uhvati da gledam i čačkalice… E, pa i one mi mogu zatrebati!, priča nam 64-ogodišnja Branka Tešić iz Šibenika.

Članica je LAG-a More 249, a u njenom stanu nalaze se kutije i kutije materijala raspoređenih po godišnjim dobima ili blagdanima. 

-    Sve je 'ozbiljnije' krenulo 2010. godine kad sam otvorila kućnu radinost, a ljubav prema izradi rukotvorina traje od kad znam za sebe. Radim prema namjeni, ovisno o sajmu koji je sljedeći na redu, ali i prema narudžbi.

Puno su joj traženi jastučići s naručenim printom, ali najdraže joj je prepustiti se božićnim aranžmanima. Svi su unikatni, a iako smo tek zakoračili u studeni, ona ih je već poprilično napravila.

-    Obožavam sve što je vezano za Božić, možda i zato što tu mogu upotrijebiti voljene šljokice. Počela sam na vjenčiće ugrađivati i lampice na baterije da mogu svjetlucati na vratima. Ma, da me je pustiti u jedan takav grad iz američkih filmova, dobila bih još deset godina na životu. 

Gleda ih, uživa i isključi se iz cijelog svijeta. 

-    Od samog početka sudjelujem i na šibenskoj Adventuri, dok smo još bili pod najlonima na običnim štandovima, a nadam se da ću tamo biti i ove godine. Čak sam rekla i platiti, iako za rukotvorine ne naplaćaju. Gušt mi je, nema tu smrzavanja. Najveća tuga bi joj bila da svoje radove u koje je uložila i vremena, ljubavi i materijala spremi u kutije. 

-    Bilo bi prelijepo kad bi se mogli organizirati i štandovi pred sam Uskrs. To gradovima ne bi bio veliki trošak, a mi bi mogli izlagati i sugrađanima dati priliku da si kupe unikatne, ručno rađene ukrase.

Ljeti, kad nema blagdana kamen joj je glavno 'platno'. Na njemu radi slike, ali i koristi vrijeme da izrađuje šibenski vez, kape i ostale razno razne suveniriće.

-    To su idealni pokloni, i sama ih darujem. Dogodine kad krenem u mirovinu sigurno ću se ovome posvetiti i još više. U mojoj glavi ima još mnogo ideja i mašte. Iako ću uskoro 65 godina, još se uvijek na žalost ili radost volim igrati, priznaje nam gospođa Branka za kraj.

Ponudu Brankinih radova pogledajte na njenoj FB stranici

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 21 Studeni 2019 14:18
djelomob1.jpg