Siječanj 03, 2020 5292

Iako je pragu 80-tih Mladena Slavicu sportski duh ne napušta: Iza njega su desetljeća utrka, a godinama unatoč, nema namjeru stati.

Mladen Slavica i Radoslav Juričev Sudac Mladen Slavica i Radoslav Juričev Sudac
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Da nije bilo neprežaljene mladenačke ljubavi u životu Mladena Slavice danas možda ne bi imali toliko toga reći o njegovim uspješnim utrkama. Iako je već na pragu 80-tih godina umirovljenog hrvatskog branitelja sportski duh ne napušta.  Iza njega su desetljeća utrka, a godinama unatoč, nema namjeru stati. 

Počeo sam trčati jer nisam mogao preboljeti jednu djevojku, prvu pravu ljubav. Kako sam oduvijek bio sportski tip i do tada sam vozio bicikl, pomislio sam da mi je možda najbolje da počnem trčati i tako ju zaboravim. Tako je sve krenulo. Kad sam počeo trčati većina ljudi me smatrala čudakom, ali se pokazalo se da sam bio ispred svoga vremena. Jer, sada svi trče... i stari i mladi. Postalo je to popularno. Jednom kad krenete s tim, to vam postane navika, stil života i nema odustajanja. Trčim više od 40 godina i sad više zaista nema smisla odustajati - nasmijao se barba Mladen Slavica koji živi u Bilicama kraj Šibenika.

Duboko je uvjeren da godine apsolutno nisu bitne ni za što što radite. Bitno je kako se čovjek osjeća i kako živi. A on živi s osmijehom na licu. Vremešni strojarski tehničar po struci, godinama je radio kao tokar, a otkad je u mirovini čuva ovce i koze.

Svo to vrijeme, trčanje nije napustio. Ne sjeća se točne godine kada je sudjelovao na prvom maratonu, ali zahvalnice, priznanja i pehari u njegovoj sobi govore da ih je bilo više desetaka. Nije bilo samo natjecanja u Hrvatskoj već i izvan nje. 

- Na početku ništa nisam skupljao, ni priznanja, ni diplome. Tek kasnije sam počeo skupljati priznanja, tako da dosta toga nedostaje - rekao nam je barba Mladen. 

U doba bivše Jugoslavije za Dan mladosti često je nosio Titovu štafetu. Sudjelovao je 1983. na Plitvičkom maratonu, godinu kasnije na maratonu Nin - Zadar, na 3. Atletskoj utrci u Turnju i još mnogim drugima. Sudjelovao je i na Ptujskom triatlonu u Sloveniji, na što je posebno ponosan. Odradio je sve tri zahtjevne discipline. Plivao je, vozio bicikl i trčao. Godinama trči od Šibenika do Knina za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u znak sjećanja na dane ponosa i slave i sve one koji su sudjelovali u akciji “Oluja”. To mu je posebno na srcu. 

Otrčao je barba Mladen i ultra maraton iz Zagreba do Čazme pa do Bjelovara, najdužu dionicu koju je ikad trčao. Trajala je gotovo 9 sati neprekidnog trčanja po kišnom i hladnom vremenu. - Teško je to bilo i psihički i fizički, ali nekako izdržite i nađete snagu u sebi. Na trenutke sam se pitao je li meni ovo trebalo, ali nisam odustao - nastavio je Mladen. 

Bez zdrave hrane zasigurno bi mu bilo teže izdržati napore, ali često konzumiranje sezonskog voća i povrća daje mu dodatnu snagu. Juha je nezaobilazna na njegovom meniju, a ljeto ne može zamisliti bez svježih domaćih smokvi. 

Odnedavno ima i nekoliko koza koje svako jutro pomuze. Svježe mlijeko pomiješa s malo meda od kadulje i tako započinje dan. Tjelovježbe mu ne nedostaje. Čak i kad ne trenira, stalno je u pokretu i održava kondiciju.

Krajem prosinca prošle godine sudjelovao je u Vodicama u utrci u spomen na poginule branitelje koju organizira Tomislav Ivas Mede. Na njegov poziv se uvijek rado odazove. 

- Kad god organiziram utrku pozovem barba Slavicu. Tako je bilo i ovog puta. Trčao je od Vodica do Gradine i neumorno parirao mlađim kolegama. Mladena znam još od davnih dana kada sam se počeo baviti trčanjem. Moj otac je bio vojni kolega Slavici i od tada počinje naše poznanstvo, a kasnije i zajedničko sudjelovanje na utrkama. Osim u Vodicama zajedno smo trčali za Oluju u Kninu. Iako je već u godinama ne da se - dodao je Mede sa smješkom. 

Ne samo da se barba Mladen ne da, nego je 1. siječnja na Banju u Šibeniku sudjelovao i na tradicionalnoj novogodišnjoj banjadi. Koja ga slijedeća utrka čeka tko zna. Kako kaže, on to ni ne prati, trči sebi za dušu, a gdje god ga pozovu, uvijek se rado odazove.

Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Siječanj 2020 19:50
djelomob1.jpg