Travanj 18, 2020 9675 Drava.info

Umjetni sateliti Starlink, 5G ili mali-veliki zeleni?

Jeste li i vi vidjeli 'titrajuće zvijezde'? Mi jesmo, a javili su nam se i čitatelji sa snimkama

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

I sami smo primijetili, a i čitatelji i sugrađani su nam se javili  - svima je u glavi bilo isto pitanje: Što je to po nebu? Neki su euforično pomislili da na nam vanzemaljci napokon stižu, a neki da se postavlja 5G mreža u idealnom trenutku dok po nebu više nema aviona. Malo smo pročačkali po internetu te pronašli jedan članak na Drava.info koji govori o umjetnim satelitima Starlink.

Pišu da su i mnogi stanovnici Podravine i drugih krajeva Hrvatske u petak navečer primijetili neobičan prizor na večernjem nebu. Preko neba su u pravilnim razmacima prelijetale točkice svjetlosti, bez zvuka, od jugozapada prema sjeveroistoku.

To nisu bili zrakoplovi nego umjetni sateliti Starlink. Može ih se vidjeti već neko vrijeme i o njima su već izvještavali i brojni drugi, pa i nacionalni mediji – piše Drava.info.

Iskusnijim promatračima neba već je na prvi pogled jasno da se ne radi o zrakoplovima već o nečemu u orbiti. Prije svega, ove točkice nemaju treptajuća svjetla poput zrakoplova i ne čuju se. Kreću se pravocrtno, ugrubo od zapada prema istoku, kao i većina satelita. A ako ih pratite pogledom skroz prema istoku, primijetit ćete da se ne vide skroz do horizonta: nestanu kad uđu u Zemljinu sjenu, odnosno kad im na toj visini zađe Sunce. Satelite, naime, vidimo zato jer ih na visini od nekoliko stotina kilometara još uvijek obasjava Sunce kad je nama dolje na Zemlji već noć.

Starlink je projekt tvrtke SpaceX koju vodi karizmatični i ambiciozni Elon Musk. Cilj mu je velikim brojem malih satelita pokriti cijeli svijet brzim internetskim pristupom, osobito rjeđe naseljena područja bez dobre infrastrukture. Prvi set od 60 satelita lansiran je u svibnju prošle godine. 

Mnogi Starlink sateliti bit će vidljivi i u subotu navečer, 18. travnja, i to u razdoblju od 20:15 do 21:26. U početku će još biti razmjerno nisko nad horizontom. Oni od otprilike 21 sat do 21:30 bit će sjajniji, ali s nešto većim razmakom. Nakon toga će prolaziti sjevernije, postupno sve niže nad obzorom i slabije vidljivi – piše Drava.info.

Cijeli članak pročitajte na OVOM LINKU, a u priloženom snimku 'titrajuće zvijezde' iz snimke jedne naše sugrađanke.

{youtube}

}

djelomob1.jpg