Travanj 28, 2020 3598 Ivica Bilan

Ćakula sa Sanjom Radin-Mačukat, ravnateljicom Gradske knjižnice Vodice

KNJIGE U KARANTENI Knjižnica zatvorila prozor te ponovno otvorila vrata, pogledajte kako sve funkcionira

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Vodička gradska knjižnica u nijednom trenutku nije bila u lockdownu. Od jučer su otvorili vrata, a zatvorili prozor preko kojeg su najvjernijim čitačima omogućavali da dođu do knjiga. Protekli tjedan su virtualnim putem obilježili i Noć knjige, ali i Dan planeta Zemlje s radionicama za najmlađe s kojima nastavljaju i dalje.

-    Ono što smo mogli smo radili od kuće, a ono što je zahtijevalo fizičku prisutnost smo odrađivali u organiziranim dežurstvima. Dok nije bilo korisnika potrudili smo se posebno dezinficirati prostore i svu građu, a ona koja je bila poprilično oštećena uspjeli smo vratiti u uporabljivo stanje ili predložili za otpis, priča nam Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice.

Knjižnice kao ustanove od velike važnosti za svaku zajednicu našle su se u prvom mjera popuštanja pa je i vodička knjižnica od jučer otvorila vrata za sve korisnike prema posebnom režimu. 

-    Imamo stroge upute po svim segmentima koje smo dobili od Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Mi imamo dobre uvjete jer možemo dobro popratiti ulazak i izlazak ljudi. Sve knjige odlaze u svoju karantenu. Ako se radi o plastičnim koricama onda je to na 72 sata, a ako su papirnate onda idu jedan dan. 

Papir nije podložan životu virusa, ali svejedno mu prethodi dezinfekcija posebnom nježnom tehnikom s papirnatim ubrusima koji se špricaju dezinficijensima, a unutrašnjost knjige otvara se poput lepeze te isto tako i ona šprica.

-    Nužan je razmak od 2 metra, nitko se ne može zadržavati više od 15 minuta, a s obzirom na kvadraturu možemo primiti četvero ljudi. Dvoje na prvom i drugom katu i eventualno netko na potkrovlju. Isto tako, knjižnica je zatvorena od 12 do 13 da se izvrši primopredaja smjene uz kompletnu dezinfekciju kao uvečer od 19 do 20 sata.

Svi su djelatnici obavezni poštivati sve mjere i preporuke epidemiološke službe, nose maske, rukavice i imaju dezinficijense u svakom trenutku. Znaju kako se ponašati prema svom radnom okruženju i prihvatili su to vrlo dobro. -    Ponašamo se krajnje oprezno prema svima, a najprije prema samima sebi. Pozivamo i ovim putem naše korisnike da slobodno dođu uz poštivanje svih mjera. Imamo jako puno naslova koji će ugledati svjetlo dana i već su prošle karantenu. Žao nam je što nema dječice koja nam posebno nedostaju pa za njih i dalje imamo virtualne radionice.

 

U izradi su pod domene virtualne knjižnica preko koje će sve dostupne online sadržaje u Hrvatskoj podijeliti na četiri kategorije – mladi, odrasli i aktualni teme te ih mogu sami pregledavati. Upravo smo u punjenju koje će biti neprestano. Takav sadržaj bit će besplatan za sve, a očekujemo da bi do kraja tjedna sve mogli realizirati pa jedva čekamo reakcije, ali i sugestije.


-    Prošli tjedan smo pošteno odradili i Noć knjige te Dan planeta Zemlje u virtualnom svijetu, djeci poklonili radionice, imali lijepi intervju s našim poznatim književnikom i jedriličarom Damirom Milošem kojeg možete pogledati u video prilogu. Bilo je to nekoliko poprilično zahtjevnih dana i situacija u ovim posebnim uvjetima, ali smo zadovoljni što smo ih sve uspjeli odraditi, kazala je ravnateljica Radin-Mačukat.

{youtube}

}

Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Travanj 2020 14:58
djelomob1.jpg