Svibanj 04, 2020 7238

U vrtiću se privremeno čuva dvoje djece, dezinficirale su se igračke i inventar, šivaju maske… Ipak, udaljenost od 2m je u njihovoj djelatnosti neizvediva

VODIŠKE MAME Tina-Valerija Storić: 'Pisma i ples sastavni su dio moje svakodnevnice, a to sam i prenijela na svoju djecu'

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Tina-Valerija Storić, rođena Ivas ima četvorku u svome timu - od 24, 19, 13 do 8 godina. Svestrana žena koja gotovo nikad nije umorna svoj dan koristi u potpunosti i u svemu pronalazi radosti. Aktivna je u brojnim udrugama, a ples i glazba dio su njenog života. Ona je i na čelu vodičkog vrtića, odnosno naša ravnateljica pa nam je iz prve ruke kazala i kakva je tamo situacija te što očekuje naše mališane.

Kako vam je u karanteni? Kako ste zaokupirali svoj tim?
S obzirom kako je drugim ljudima koji žive u velikim gradovima, ovo ovdje kod nas ne bih nazvala karantenom. Svakodnevno imamo puno obaveza, a svo slobodno vrijeme provedemo u šetnji po plaži, u polju, radimo nešto oko kuće, uglavnom nikad nam nije dosadno. Naravno da djeci nedostaju vršnjaci i ekipa iz škole, a fale nam i putovanja jer smo skoro svaki vikend bili na nekim natjecanjima. No, sad ih više uključujem u obavljanje kućanskih poslova i slično. Evo, pomogli su mi napraviti vlakić za svijeće.

Evo iz prve ruke nam ispričajte o situaciji u vrtiću. Kako se snalazite? Koliko to posla iziskuje?
Kod nas je situacija kao i u svim vrtićima u RH. U početku, dok još nismo znali koliko će ova situacija trajati, ne dolazak djece smo iskoristili za dezinfekciju cjelokupnog inventara i igračaka, šivanje maski… No, kako se situacija produžila, oformili smo dežurni tim i cijelo ovo vrijeme imamo jedno dijete koje povremeno dolazi, tj. Kad joj mama i tata rade. Od danas imamo prijavu za još jedno dijete, a od 11.5. vraćaju se svi djelatnici na radna mjesta. Pratimo upute vlade i HZJZ te u skladu s time djelujemo. Već sad znamo da se nećemo moći držati nekih uputa kao što je npr. udaljenost od 2m jer je to u našoj djelatnosti apsolutno nemoguće. Nadamo se da će kroz ovaj tjedan izaći s nekim konkretnim i izvedivim mjerama.

Što biste poručili svojim malim vrtićarcima, ali i roditeljima?
Mogu im samo poručiti da se iskreno nadam da će ovo što prije proći i da se vratimo u normalu.

Kako je vašim školarcima? Smatrate li da će biti u zaostatku ili ovakav način rada ipak ima neke prednosti?
Mojim školarcima je super! Kako je mami?? : ) Imam prvašića i sedmašicu koji su bili skroz samostalni, a sad? I dalje su samostalni, ali čekaju mamu da dođe s posla i kaže ajmo – domaći rad. Sve obavljaju preko mog mobitela tako da sam maksimalno uključena u sve. Čim malo zaškripi uskačem. Tako da sam sad i nastavnica.


Kako je vašem sinu (1. razred) u školi preko televizije? Treba li vašu pomoć?
Malo pogleda, ali sve što trebaju dobiju preko grupe na WhatsAppu od svoje učiteljice.

Kako započinje i završava vaš dan?
Svaki moj dan započinje kavom, bilo da radim ili sam kod kuće. I to je 30 minuta uživancije nakon koje počinju raznorazne aktivnosti koje traju do 21-22, ovisno je li je moj sedmaš uspio sve riješiti.

Koji vam je najdraži dio dana?
Svaki volim. Obožavam taj jutarnji ritual, ali i kad se osjećam korisno, aktivno, a to je cijeli moj dan. Svako poslijepodne smo u šetnji, negdje u prirodi, a nakon svega toga volim leći ispred TV-a.Koje je najčudnije pitanje koje vam je dijete postavilo?
Mama, kako ću ja znati koga ću oženiti? To me je pitao sin kad je imao 7 godina hahaha.

Kako ste reagirali kad ste saznali da ste trudni prvi put i ostale puteve?
S obzirom da sam sve trudnoće planirala, svaki put je bila neizmjerna sreća. Prvi put je ta sreća bila pomiješana i s nekom panikom. Imala sam 19 godina i to je značilo preseljenje, vjenčanje… Četvrta trudnoća je isto bila malo drugačija. Iako smo željeli, mislim da je velika hrabrost imati 4 i više djece!

Što je za vas majčinstvo?
Majčinstvo je nešto najlipše i najsvetije što se može dogoditi jednoj ženi.

Koji je najdragocjeniji savjet koji ste dobili o roditeljstvu i odgoju?
Koliko god savjeta dobijemo o roditeljstvu i odgoju, mislim da na kraju iskoristimo samo one koji su u nama usađeni. Jako je teško nekoga savjetovati i vrlo malo ljudi želi nečiji savjet. Ali, kad prođe neko izvjesno vrijeme teško se vratiti nazad i žao što nismo poslušali nekoga u nečemu.

Što bi ste savjetovali drugim mamama?
Jedini savjet koji bi im dala je da uživaju u svojoj djeci i u svakoj njihovoj dobi jer to je nešto neponovljivo. Djeca jako brzo narastu. Jako, jako brzo!!


Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?
Kažu mi da živim sto na sat, ali ja ne znam drugačije. Što je točno vrijeme za sebe? Meni je moje vrijeme kad idem sa svojom djecom na natjecanje, kad idem na neku edukaciju… svaki dan više puta ja imam vrijeme za sebe. Možda mi ga i ne treba puno ili svaku situaciju iskoristim kako bih bar malo uživala.

Koliko je teško uskladiti majčinstvo i posao?
Meni to uopće nije teško. Imam četvero djece, različite dobi, s različitim zahtjevima i svakodnevno sam im na raspolaganju 24 h dnevno, kao svaka mama. S druge strane u predškolskom odgoju radim 23 godine, članica sam Humanitarne udruge 'Daj 5 od srca', osnivačica sam i bila dugogodišnja predsjednica Vodiških mažoretkinja, predsjednica plesne udruge Bollywood Vodice, četiri godine sam bila članica pokladnog senata, predstavnica 'Grad prijatelj djece', upisala sam magisterij i imam slobodnog vremena. Pisma i ples sastavni su dio moje svakodnevnice, a to sam i prenijela na svoju djecu. Sve se može kad se hoće!


Koji je vaš recept za ljubav i funkcionalni brak?
Kompromis, jako puno razumijevanja i ravnopravnost.

Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći? :)
Mislim da je to vječni optimizam i osmjeh. Zato, čim zaškripi – zvoni mobitel: 'Mama, šta ću?!'.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 04 Svibanj 2020 12:06
djelomob1.jpg