Svibanj 15, 2020 2734

Razgovor sa župnikom Franjom Glasnovićem povodom Međunarodnog dana obitelji

Obitelj je temelj današnjeg društva: 'Svima vam želim da to bude mjesto u kojem će roditelji i djeca doživljavati život'

ilustracija: Pixabay.com ilustracija: Pixabay.com
Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Danas slavimo Međunarodni dan obitelji, u svijetu je prvi put obilježen 15.5.1994. godine pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece" kao odraz značaja što ga međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temeljnoj jedinici društva. Svake godine se raznim događajima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet. Ovom prigodom, o njenoj važnosti, popričali smo s našim župnikom Franjom Glasnovićem.

U našoj župi je 2 600 obitelji, najbrojnija obitelj ima 10 članova s još jednim na putu, a slijedi ju obitelj s njih osam. Najviše obitelji je s dva člana, a prosjek je 3, odnosno 2,7.

-    Prosjek bi nam mogao biti bolji, ali drago mi je da razgovaramo o obitelji koja bi, ne samo povodom ovog dana, nego uvijek trebala biti u središtu našeg promišljanja, odnosa i života. Obitelj je temeljna zajednica, jezgra koja čini i sve sastavnice društva pa i samu Crkvu. Jedna lijepa definicija obitelji bila bi – kućna crkva, kazao je don Franjo Glasnović. 

Ovih dana ćemo proslaviti i stotu obljetnicu rođenja pape Ivana Pavla II., velikog pape i prijatelja Hrvatske koji je obitelji davao najveći naglasak. Prije 17 godina upravo je za svoje stoto putovanje pod geslom 'Obitelj – put crkve i naroda' odabrao našu državu.

-    Iskreno bih volio da obitelji koje čine vjernici budu put crkve, ali i društva i naroda. Istina života koju često naglašavam jest da se svatko od nas se rađa u obitelji. Odnosno, nitko od nas nije pao s Marsa! U obitelji se odgajamo, doživljavamo ugodne pa i teške trenutke, učimo o ljudskim i kršćanskim vrijednostima, sve ono što je vrlo važno ponesemo iz svoje obitelji. 

Svima nam želi da nam to bude mjesto u kojem će roditelji i djeca doživljavati život. Ona prvenstveno usvajaju ono što doživljavaju, a tek onda ono što čuju da im se govori. Obitelj jest mjesto u kojem čovjek uči kako ljubiti, iskreno doživjeti život, ali i škola u kojoj se učimo vjeri.

-    Želio bih da ju svi doživljavaju kao radosno mjesto s djecom, unucima, pa i praunucima, a da mlađi ponekad imaju više razumijevanja za svoje starije. Možda nam ova situacija s koronavirusom pomogne da usvojimo sve ono što smo doživjeli u susretu sa svojima najbližima, da se naučimo prihvaćanju, poštivanju, praštanju i razumijevanju, naglasio je don Franjo Glasnović.

djelomob1.jpg