Lipanj 17, 2020 3332

Ugrožena glavata želva ‘uhvaćena’ na podvodnoj kameri u podmorju Martinske kod Šibenika

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Prije skoro četiri godine u podmorju Martinske kod Šibenika na dubini od pet metara instalirana je kamera koja uživo prenosi događaje ispod vode

U ovih nepunih četiri godine rada kamera je snimila mnoštvo različitih ribljih vrsta pa čak i ronica u krađi najveće i najatraktivnije naše školjke – periske, ali i rijetku i ugroženu morsku kornjaču glavatu želvu koja spada u jedine gmazove u Sredozemnom i Jadranskom moru.

Jedna takva snimljena je jutros kako se hrani u podmorju

Spomenimo kako su sustav podvodne kamere osmislili i realizirali Marin Brajković i Darko Begić iz udruge Šibenik Meteo te Neven Cukrov iz IRB-a. Sustav je je opremljen i reflektorom koji u ljetnom režimu rada osvjetljava podmorje svakodnevno od 20 do 23 sata, a termin paljenja i gašenja mijenjat će se ovisno o promjeni duljine dana i noći.

Projekt podvodne kamere je realiziran zahvaljujući suradnji znanstvenika iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković te udruge Šibenik Meteo, a financijski ga je potpomognula i Turistička zajednica Grada Šibenika.

Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 cm i tjelesnu težinu do 115 kg, a ime je dobila prema karakteristično velikoj glavi sa snažnim čeljusnim mišićima. Upravo Jadran je jedno od dva najvažnija područja ishrane i zimovališta glavatih želvi u Sredozemlju.

{youtube}

}

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 17 Lipanj 2020 21:40
djelomob1.jpg