Lipanj 20, 2020 3465

Produženi vikend je pred nama, a danas je i prvi dan ljeta. Ipak, kupaju se samo 'najhrabriji'

Meteorolog Begić: 'Do kraja mjeseca temperature neće prijeći 30 stupnjeva, slično je i s početkom srpnja'

Meteorolog Begić: 'Do kraja mjeseca temperature neće prijeći 30 stupnjeva, slično je i s početkom srpnja' Foto: Roca Ante
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Prvi je dan ljeta! Zapravo, ljetni solsticij kreće od 22:44 sata i donosi dan s najviše sunčeve svjetlosti jer sunčeve zrake padaju na zemlju pod direktnim kutom i uzrokuju zatopljenje koje mi nazivamo ljetom. A što se ljeta općenito tiče, najveće vrućine i veliki toplinski val nad Europom pamtimo iz 2003., dok je najhladnije, ono kišno ljeto bez dugotrajnih vrućih razdoblja bilo 2014. godine. Sudeći prema prognozama ove godine ne očekuje nas ni jedno ni drugo, ali ipak visokih ljetnih temperatura uskoro još nema na vidiku te danas na plažama imamo samo najhrabrije kupače.

Među njima je od domaćih nešto više onih koji su iz kopnenih krajeva došli uživati u produženom vikendu.

-    Jedva sam dočekala doći i okupati se. Nije baš najtoplije, ali nakon ove korone, stresa, zatvora u stanovima i da je hladnije ja bih sada plivala. Nemate pojma koju blagodat i slobodu imate u ovome moru. Uhvatila sam ovaj vikend za napuniti baterije, nadam se da ću još koji put, ukoliko obveze na poslu i manjak godišnjeg dozvole, kazala je Sanja iz Zagreba koju smo zatekli na plaži u Srimi.

Do kraja dana postoji veća šansa da iz zaleđa dođe do lokalnog razvoja naoblake s grmljavinskim pljuskovima.

-    Do kraja lipnja zadržat će se malo stabilnije vrijeme nego što je bilo prethodnih dana. Inače, temperature će lagano rasti, ali do kraja mjeseca neće doseći temperature preko 30 stupnjeva, kazao nam je Darko Begić, predsjednik udruge Šibenik Meteo.

Prema materijalima s kojima raspolažu temperature će se do srpnja kretati od 25 do 30 stupnjeva, a ni početak srpnja nije obećavajući.

-    Polje nižeg tlaka koje je trenutno nad nama ponovno će se razviti te donijeti nestabilnije vremenske prilike te tako velikih vrućina trenutno nemamo na vidiku, kao ni toplinskih rekorda. 

Što se tiče temperature mora, ona će rasti iz dana u dan. Razlika se vidi u mjerenjima u razmacima od tek nekoliko dana koja je bila od 19 do 20, a sada je od 20 do 23 stupnjeva.-    Na vidiku nema nekih većih bura što je dobro za kupače. Jaki vjetrovi izmiješaju slojeve mora te onda ono nije prikladno za kupanje. Sada će se gornji sloj lagano zagrijavati pa će na red doći i moje prvo kupanje. Kad dosegne temperaturu od 24 bit će u redu, kazao nam je meteorolog Begić dodavši kako se to vidi i po boji mora koja je tamnija u skladu s hladnijim temperaturama.

djelomob1.jpg