Kolovoz 24, 2020 6271

Od odgajateljice, vlasnice privatnog vrtića pa do ravnateljice

VODIŠKE VODIŠKAMA Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris: 'Krajnji rezultat moja je vječna motivacija'

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Osobni razvoj, entuzijazam i poriv za promjene nezaobilazni su čimbenici bilo kojeg poslovnog uspjeha – kaže svaka žena koja je uspjela ostvariti svoje snove, ali i odgovorno voditi organizaciju i financijsko poslovanje bilo koje ustanove. Još jedna u nizu od njih u našoj lokalnoj zajednici je i Tina Valerija Storić koja rukovodi vodički dječji vrtić Tamaris s preko 50 žena i jednim muškarcem te više od 250 mališana koji jedva čekaju novu pedagošku godinu.

 „Mogu reći da sam oduvijek željela biti teta u vrtiću, a tu mi je ljubav vjerojatno usadila moja vrtićka teta Planka Belamarić. No, možda sam jednostavno stvorena za to. Posao odgojitelja je poziv, nešto što imaš u sebi, a rad s djecom, iako izrazito  zahtjevan i odgovoran, za mene je najljepši na svijetu”, priča nam Tina Valerija Storić, inače i četverostruka mama.

Nakon što je završila srednju Ekonomsku školu Šibenik te stručni studij Predškolskog odgoja odmah je krenula raditi tako da je iza nje 22 godine radnog iskustva, od kojih je 10 godina rukovodila svoj privatni vrtić.

„I moje prvo radno iskustvo vezano je za DV Tamaris kad je bilo svega četiri odgojne skupine poludnevnog programa 1996. godine. Nakon četiri godine, put me je odveo na otvaranje privatnog vrtića koji sam uspješno vodila, iako je svaka pedagoška godina bila borba.” 

Naime, kako živi u maloj sredini, roditelji su češće zbog sigurnosnih ili financijskih razloga odabirali gradski. No, to razdoblje ističe kao predivno iskustvo i prekretnicu preko koje si je dokazala da osim što može biti dobar odgojitelj može i uspješno voditi vrtić.

„U to je vrijeme Tamaris dosta rastao, bilo je sve više djece, širili su se na nove objekte, a samim time i zapošljavali novi kadar. Kao mali privatnik više mu nisam mogla konkurirati te se ponovno prijavila na njihov natječaj za zapošljavanje.  Odluka nije bila laka, ali na kraju i zbog moje djece financijski sigurna i pametna.”

Ipak, za ovaj ju vrtić vežu snažne emocije, u njemu je odrastala uz svoju majku, djeci omiljenu kuharicu tetu Radu i sve ostale tete. Iako je praksa najbolja škola, uz neprestani rad s djecom, ali i odgoj njene četvorke na edukaciji nije prestala raditi.Tina Valerija Storić s Nelkom Tomić, gradonačelnicom grada Vodica na potpisivanju ugovora za projekt Veliko srce

„Educirala sam se za rad s djecom s teškoćama u razvoju, a pohađala sam i Montessori program. Trenutno privodim kraju magisterij za odgojitelja. Poprilično sam dinamična osoba i ne volim stati na mjestu. Promjene, one koje te mogu odvesti ka nečemu boljem, uvijek su dobro došle. A uvijek se može bolje!”

Kaže, tako se prije tri godine  spremno kandidirala na čelo Tamarisa.
 
„Iako sam prije svega mjesto ravnatelja sagledala sa svim njegovim prednostima i manama, onaj prvi radni tjedan bio je vrlo uzbudljiv, no ništa mi nije predstavljalo problem. Svako ostvarenje jednog cilja, ne bitno koliko malen ili velik bio vodilo me naprijed. Zapravo, svaki krajnji rezultat moja je vječna motivacija. Također, tome je pridonijela i svaka pozitivna povratna informacija.”

Većinu ciljeva koje si je postavila pri dolasku na mjesto ravnateljice ustanove s četiri objekta i preko 250 mališana je i ostvarila. 

„Ponosna sam što smo uspjeli djeci osigurati kvalitetno, adaptirano dvorište matičnog vrtića s novim spravama za igru, rasvjetom i kamerom. Realizirano je i spremište arhive te četiri ureda u izdvojenoj zgradi. Završili smo energetsku obnovu, radove na krovištu, obnovili fasadu, nakon 40 godina imamo kanalizaciju te nas uskoro očekuje i otvaranje novog objekta od preko dvije tisuće m2. Također, za provedbu projekta 'Veliko srce' Ministarstvo demografije dodijelilo nam je 2,4 milijuna kuna sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, a uređeno je dječje igralište u Čistoj Velikoj. Ima tu još ciljeva i projekata, no nekada nije baš sve u mojim rukama i to treba prihvatiti. No, odustajanje nije opcija.”

Druženje s kolegicama iz dječjeg vrtića Tamaris

Iako u zaposlenike pod njenim rukovodstvom zasada spada tek jedan muškarac i 51 žena za koje joj je želja osigurati još veći i češći broj edukacija, pri realizaciji brojnih projekata nailazi uglavnom na – muškarce.

„Na dnevnoj bazi komuniciram s izvođačima radova, pročelnicima, distributerima i ostalim muškarcima. Imam odličnu suradnju i nikada nisam osjetila neku vrstu diskriminacije samo zato što sam žena. Naprotiv, nekada pomislim da me upravo zbog toga još više uvažavaju. Zajedničko djelovanje je bitno u svim segmentima i drago mi je da se društvo po tom pitanju sve više mijenja na bolje. Pa, recimo, bez podrške obitelji, ali u prvom redu muža, sve bi mi bilo puno teže.”

Iako radi u struci u kojoj dominiraju žene, bogatstvo tima i dolazi iz različitosti pa je ključno postići ravnopravnost i uvažavanje. Svaka od nas, koja uspješno balansira između poslovnog i privatnog ima neku svoju formulu kako izvući svoj maksimum, ostvariti ciljeve, ali na kraju ostati svoja.

„Na muškarce ne treba zaboraviti, trebaju nam, kao i mi njima te smo tu da se nadopunjujemo. Ipak, životno iskustvo često pokazuje da su upravo žene vrhunske koordinatorice, usudila bih se reći socijalno inteligentnije pa time i lakše organiziraju timski rad koji je u svakoj, a posebice našoj struci od iznimne važnosti.”

Ističe, iako njihovo zanimanje i zahtjeva dječju dušu te uključuje igru, ono je još mnogo toga. Svaka je odgajateljica svakodnevno odgovorna za preko 20 malenih života koje je svako veliki svijet za sebe. Svakodnevno ih pokušavaš umiriti i utihnuti, okupiti ih u aktivnosti, naučiti ih pravilima ponašanja u skupini pa sve to nanovo ponoviti sutra, prekosutra…

„Iako sam sada ravnateljica, ovaj posao možeš odabrati jedino iz velike ljubavi, s puno strpljenja i razumijevanja. Davno sam osvijestila koliko je dječji pogled na svijet jednostavan i lijep. Upravo zato želim poručiti i ženama i muškarcima – promatrajte ih i učite od njih. Oni, ukoliko im se pogrešno na to ne ukaže ni ne znaju, a niti se opterećuju time tko je tko, skromna su i ne zaboravljaju se veseliti ni onom najmanjem uspjehu. Ne nose teret jednog dana u sljedeći pa je za njih svaki dan novi početak”, naglasila je na kraju ravnateljica.

Prema projektu na temu 'Žene na rukovodećim pozicijama' Agencije za elektroničke medije.
Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autorice.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2020 11:46
djelomob1.jpg