Kolovoz 26, 2020 5390

Danas je Međunarodni dan pasa: Ove činjenice niste znali o njima

Aljaški malamut, ime mu je Eskimo Aljaški malamut, ime mu je Eskimo
Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Danas je dan naših najvjernijih i najboljih prijatelja. Danas se obilježava Međunarodni dan pasa. Prigodan tekst za objavu poslala nam je Udruga za zaštitu prirode i životinja ''Bolji svijet ''iz Vodica.

Još od 2004. godine 26. kolovoza obilježava se Dan pasa. Ideju je dala aktivistkinja Colleen Paige koja je htjela da skrene pažnju na brigu o psima, kao našim najvjernijim prijateljima i izuzetno dragocjenim životinjama. Ne govori se bez razloga da je pas čovjeku najbolji prijatelj. Da nam je stvarno pravi prijatelj, pas nam to svakodnevno dokazuje. To najbolje znaju svi oni koji čuvaju i vole pse. Čista i bezuvjetna ljubav je najbolji dokaz prijateljstva. A pas je u sebi ima i previše. Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovnost za svog vlasnika odlika su svakog psa. To dokazuju i brojni primjeri u kojima su psi dokazali svoju ljubav prema vlasniku. Svoju odanost prema vlasniku pokazuju kroz neprestanu brigu i privrženost. Zato i jesu pravi prijatelji čovjeku.

Na Dan pasa, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o njima. 1. Oblik psećeg lica određuje koliko bi dugo pas trebao poživjeti
Psi špicastijih lica nalik vučjim obično žive dulje. 2. Psi sanjaju u REM fazi
Psi često sanjaju. Točnije, oni prolaze kroz vrlo slične faze sna kao i ljudi, uključujući i REM fazu, u kojoj sanjamo snove kojih se sjećamo. Trzanje njuške i pokreti šapama u snu siguran su znak da vaš ljubimac u tom trenutku nešto sanja. Ali znate što je interesantno? Stručnjaci s Harvarda kažu da psi obično sanjaju - svoje vlasnike. Zar to nije divno? Ako imate psa, imate nekoga tko vas bezuvjetno voli i sanja o vama.

3.  Psi imaju oko 1700 okusnih pupoljaka
S druge strane, ljudi ih imaju 9000, a mačke 473.

4. Pjesma ‘A day in life’ grupe Beatles posebna je po tome što je mogu čuti samo psi
Naime, pjesma ima zvuk pištave zviždaljke, a napisao ju je Paul McCartney za svog psa. 5. I psi se znoje
Šapice im često smrde, ali s dobrim razlogom - jedine znojne žlijezde koje imaju su smještene na šapama.Ali samo preko jastučića na šapama. 6. Dalmatineri se rađaju potpuno bijeli
Štenci Dalmatinera nemaju točkice, a oko 30 % njih je gluho na jedno uho.

7. Psi su pametni kao dvogodišnje dijete
A neke pasmine razumiju i do 200 riječi. Najinteligentnijom rasom smatraju se border collie koji razumiju oko 200 riječi. Slijede pudle, njemački ovčari, zlatni retriveri i dobermani. 8. Imaju svoj jedinstven identitet
Kao što mi imamo otisak prsta, tako psi imaju jedinstven otisak njuške. 9. Psi imaju ovu nevjerojatnu sposobnost
Mogu identificirati bolest u čovjeku, primjerice tumor ili dijabetes.

10. Najbrži pas na svijetu je...
Hrt, a postiže brzinu od 70 km/sat.

11. Psi vide drugačije od ljudi
Stari je mit da psi vide crno-bijelo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju da razlikuju nijanse žute i plave, na primjer. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog.

12. Osjete naše emocije
Psi ponekad dijele naše emocije - pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu da osjećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti.

djelomob1.jpg