Kolovoz 27, 2020 4868

Za sebe kaže da bi se za ono što je zanima bacila kao u 'vatru'

INTERVJU Sanja Lydia Kulušić: 'Mene je fotografija osobno izgradila, zgazila sam s njom neke svoje strahove'

Ocjeni sadržaj
(15 glasova)

Mlada fotografkinja Sanja Lydia Kulušić, danas sama svoja šefica, jednog je dana shvatila da ima drugačiji pogled na fotografiju i da jednostavno ne može imati nadređenu osobu koja će joj davati manje od minimalca i k tome sputavati u idejama i projektima. Priča nam, to je bilo 2014. kad je odustala od faksa, u doba neke lude gospodarske krize, a u drugu ruku najbolja odluka njenog života jer nije slušala više ničije savjete. Od tada, njena mašta više nema granica, a njeni su radovi prepoznati diljem svijeta. Iako uz Sanju najčešće vežemo vjenčanja ili krštenja, veliki je promotor naše županije, a njeni autoportreti krase naslovnice više knjiga. Također, idejna je začetnica, ali i organizatorica mnogih događanja s fokusom na mlade, a ciljem edukacije i – dobre družbe.

Kako su izgledali tvoji početci u fotografiji? Kako si došla na ideju da baš fotografijom pokažeš svoju kreativnost? Sjećaš li se svojih prvih fotografija, što su predstavljale?

Uuu da! Ljubav prema fotografiji je nastala spontano zbog potrebe za izražavanjem i puštanjem svojih unutarnjih borbi prema vani. Tada su to bile jako mračne fotografije, fotomanipulacije, jako puno osobnih autoportreta, nikad veselih i romantičnih. Te fotografije su mi i dalje najdraže jer točno mogu osjetiti što sam točno proživjela u to vrijeme, nešto kao osobni emocionalni foto spomenar.


Što sve fotografiraš i postoji li nešto što ti je ipak najdraže?

Rekla bih sreću. Lijepa životna događanja koja ostaju za cijeli život. Ako mogu birati baš nešto naj onda su to spontane smiješne i emotivne fotografije kad nitko ne vidi da sam tu.

Često je dvojba između toga je li za dobru fotografiju važnija kvalitetnija kamera ili ono što fotograf želi prenijeti svojom fotografijom? Po tebi, tko je važniji u toj situaciji, tvoje oko ili oko objektiva?

Fotograf, tu nema dvojbe. Može aparat biti najskuplji ikad, ali ako fotograf nema oko za situaciju, neke od najbitnijih trenutaka mu mogu nepovratno pobjeći.

Može li se danas uz pomoć interneta savladati niz lekcija za uspješno fotografiranje ili je ipak velika uloga u praksi, ali i talentu?Naravno! Osobno sam sve informacije, a koje su me zanimale, pokupila s interneta. Onda to tek počneš primjenjivati u praksi jer ti u startu nema tko pokazati kako što funkcionira. Talent je poželjan, ali se fotografiranje može naučiti, samo ovisi u kojoj točno grani fotografije ćeš se naći. Nije sve za svakoga.

https://www.instagram.com/p/CEY2o-uHtr5/?fbclid=IwAR1nN2MwA7MWusUC-D9QWSO2A3w7XrEA5dUUysz3RoLfRmmKxgFui4dYGwY

'Isplati li sve'? Zašto voliš svoj posao i što za tebe znači biti sama svoja šefica?

Isplati se sve. Teško je to riječima opisati jer je mene fotografija osobno izgradila, zgazila sam s njom neke svoje strahove, ali me najviše ispunjava to što moj posao nije jednokratan nego su to uspomene za buduće generacije. Sam svoj šef znači da sam odgovorna za apsolutno sve, volim taj osjećaj kontrole. U tome svemu otići na kavu kad god želiš, uzeti godišnji i ugasiti mobitel kad dođeš do prevelikog stresa. Nije sve med i mlijeko, recimo znala sam imati napadaj panike usred vjenčanja, a na to te nitko ne može pripremiti. 

Koliko je to neprospavanih noći, brige oko papirologije, cjelokupnog vođenja obrta…?

Moraš biti “čovik za sve”. Fotografiranje, rad na terenu, ispadne na kraju 30 % cjelokupnog posla jer vodiš brigu o sastancima, ugovorima, marketingu, webu, asistentima. Kao šlag na kraju konstantno ulaganje u opremu, programe za obradu i isporuke te samo vođenje obrta.

Sigurna sam da si u 'koroni' bila primjer brojnim kolegama. Vrijeme izolacije i nemogućnost odrađivanja angažmana u tebi nisu pobili kreativnost, već ju dodatno produbili te su nastale brojne prekrasne fotografije iz našeg kraja, s nekih lokacija za koje nismo ni znali da postoje. Što te je navodilo ka tome? Koliko si se u tome zabavljala i do kakvih te spoznaja to dovelo?

Hvala! :) Sve je to nastalo iz nekog straha i nemogućnosti da radim. Taj osjećaj da ćeš puknuti ako nešto ne kreneš raditi se samo projicirao na điravanje autom s mojom drugom polovicom i istraživanje naše okolice. Osjećaj adrenalina pa onda unutarnjeg mira je razlog zbog kojeg me to povlači sebi. Shvatila sam koje stvari u životu su mi bitne i bez kojih mogu, a s tim mislima sam nastavila i dalje. 

Također, žena si koja se hvata brojnih radionica i događaja sa zabavnim edukacijama za naše (uglavnom mlade) sugrađane. Uz silne obveze na poslu, imaš vremena i za takav vid volontiranja. Što je to što te pokreće? Možeš li nam nabrojiti na čemu si sve radila (buvljaci, kuhanje, partyji, osnove fotografije…)?

Znači, ja bi sve. Ako me nešto zanima, ja ću se baciti u to kao u vatru. Smatram da svaka osoba može doprinijeti svojoj zajednici bez da nešto traži zauzvrat i da time obogati druge ljude. Sve što radim, mora biti sa strašću ili ništa. Foto radionice se znaju često održati i tu se uvijek odazovem, a osim toga Trash partiji za koje sam jako ponosna, kuharske radionice i ostale u Nari, buvljaci, pop up izložbe te razni projekti s udrugama. Sve ovo ne bi mogla ništa bez prijatelja i momka koji me podržava u apsolutno svemu.

Primjer si i kako izgled zavara. Naizgled krhka, samozatajna, a ispod kože žena koja može sve. Postoji li neka tvoja tajna formula kako izvući taj maksimum iz sebe? Na što si najviše ponosna?

Ukratko - dalmatinski inat! :D Najviše sam ponosna na one gdje se moje fotografije pojavljuju u fizičkoj formi tipa kad krase naslovnice knjiga ili neke plakate, izloge. To je totalno drugačiji feeling kad vidiš svoju fotografiju na jumbo plakatu.

Je li bilo situacija kad si pod pritiskom htjela pustiti sve? Imaš li poruku za sve one koji bi se rado okušali u fotografiji kao umjetnosti, a možda nemaju dovoljno samopouzdanja?

Moja je mantra: ”Suck it up, to je sve dio života. Imaš zdrave ruke i noge, možeš sve, ne grintaj.” Samo krenite i pustite neka vas fotografija vodi. Moraš biti svjestan svojih loših karakteristika, a isto tako dobrih te biti siguran da to što želiš raditi je tvoj životni poziv. Koliko god je glava u oblacima super zbog kreativnosti, toliko je i realnost samog posla. Ako nikad ne kreneš, nećeš nikad znati što ako.

Stoji li iza svake uspješne žene u Hrvatskoj jako puno truda, rada i odricanja, često mnogo više nego iza uspješnog muškarca?

Da, zato što se od žene očekuju ponekad nerealne stvari, tipa da se “ostvari” kao majka, iako to žena osobno i ne mora nikad željeti. Ako se i odluči postati majkom, mora doslovno planirati trudnoću u određeno vrijeme kako bi posao išao i dalje svojim tijekom inače dolazi do raspada sistema.

https://www.instagram.com/p/B_LLTytnvq7/?fbclid=IwAR2dF19QHJD1R3ct3bJeLmgmwE939azBQXyK3_c_12gGiRg1t2MC3EQjGCI

Žene se generalizira kao majke-domaćice, lijepe ili zgodne, one kojima je mjesto u spavaćoj sobi ili kuhinji, a njihovo znanje i inteligencija su upitne ili se svrstavaju u drugi plan. Kakav je tvoj stav o tome?

Nema svijeta bez žena. Žene su bog i batina društva iako ponekad nevidljive.

Gdje te možemo vidjeti u skorijoj budućnosti, ali i malo kasnije, za recimo – pet godina? Naravno, ako se korona ne uplete u planove :).

Moj plan je ostati u Šibeniku, koliko mi to državni vjetar u leđa bude dao. Volim biti okružena svojim najdražima u gradu kojeg znam cijeli život. Grad mi nikad nije zatvorio svoja vrata, dapače. Jedino o čemu maštam je moj stan i jedan mali otkačeni foto studio.


Prema projektu na temu 'Žene na rukovodećim pozicijama' Agencije za elektroničke medije.
Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autorice.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 27 Kolovoz 2020 20:27
djelomob1.jpg