Rujan 03, 2020 6007

Iskoristila je 20-te najbolje je što je mogla i do sada živjela u šest država. Iz svake je naučila jezik, ali i pokupila brojne životne lekcije

Miroslava R. Samohod zna da se snovi ne žive samo u metropolama: 'Žena 21. stoljeća ima pravo i mogućnosti biti uspješna'

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Nije bitno koliko diploma imaš, već je bitno shvatiti što želiš raditi i onda samo ustrajati na kvaliteti – priča nam Miroslava Rusnak Samohod koja je u životu promijenila 20-ak poslova u različitim područjima, ali i završila tri studija. Ona je rođena Ukrajinka koja je zamijenila europske metropole za Vodice i odlučila dokazati sebi i svijetu da se uz današnje resurse i tehnologije može baš sve. Otvorila je svoj salon za trajnu šminku, a klijentice joj stižu iz svih dijelova Hrvatske.

„Nikad se nisam bojala probati nešto novo, no uvijek sam težila umjetnosti ili 'bijeloj kuti'. Volim estetiku, crtanje, spoznaja da si napravio nešto lijepo, ali i učinio nekoga sretnim, isto tako željela sam biti doktorica. Potječem iz liječničke obitelji, ali upravo me obitelj odgovorila od tog zvanja. No, danas mogu reći da sam spojila obje ljubavi u svoj posao koji je malo reći da volim”, priča nam 30-ogodišnja Miroslava.

Posao stručnjakinje u svijetu trajne šminke koja radi medicinsku i aparativnu mikropigmentaciju opisala bi kao veoma težak, ali vrlo zanimljiv. No, na putu do toga završila je čak tri studija - Ekonomiju, Menadžment ugostiteljstva i Spa i Menadžment razvoja destinacije. 

„Eto, godinama sam bila u ekonomiji i menadžmentu, a srce me vuklo na drugu stranu. Ipak, ta znanja koja sam prikupila su neprocjenjiva jer dok studiraš učiš se i školi života. Iskoristila sam 20-te najbolje što sam mogla i do sada živjela u šest država.”

Zahvaljujući tome, uz engleski i ponešto grčkog, govori ukrajinski, češki, poljski, ruski i hrvatski, odnosno manje-više govori ili razumije sve slavenske jezike. Kako bi svladala te korake ističe samo jednu taktiku – isključiti strah i baciti se u 'vatru'.

„Primjerice, evo kako sam brzo svladala osnove vašeg jezika. Dok sam bila na magisteriju u Češkoj na Erasmus programu odabrala sam Hrvatsku (kada sam i upoznala svog muža) te ispit pred komisijom upravo na hrvatskom. Kolege su bile u šoku jer sam tada jedva znala koju riječ. To je meni bio pravi izazov jer sam znala da onda nemam izbora nego ga naučiti kako god mogu i umijem. Dva mjeseca nakon položila sam računovodstvo, menadžment i ekologiju na hrvatskom jeziku. Dakle, jezike treba odmah praktično primjenjivati. Još zapnem na padežima ili izgovoru, ali toga se ne treba sramiti.”

U Vodicama je sada sedam godina te ističe kako su predrasude da se u malom gradu ne može uspjeti zapravo pogrešne, a ključni događaj da se odvaži otvoriti svoje poslovanje bio je rođenje njenog sina.„Željela sam njemu biti primjer, uspješna mama, ali i uspješna žena u svakom smislu. I to je moja najveća motivacija. Žena 21. stoljeća ima to pravo i mogućnosti. Naravno da je nekada lakše uspjeti u urbaniziranijim gradovima, no na raspolaganju su nam svi resursi da možemo raditi ono što mi volimo i želimo. Imamo društvene mreže i sve mogućnosti da putujemo u druge gradove, radimo, razvijamo se, istražujemo tržište, ciljane skupine i sve ostalo. Ipak – ništa bez kvalitete! ”

Pri otvaranju svog obrta bila je prepuna entuzijazma, nije razmišljala o svim mjesečnim troškovima koje je potrebno platiti i o svoj papirologiji koju treba voditi. Prvi rad i osjećaj sreće je, kaže, nemoguće zaboraviti.

„Naježim se i sad kad se sjetim prve klijentice koja je iz salona izašla sa suzama radosnicama jer je napokon ispravila asimetriju svojih usana. No, i svaki novi dan je kao prvi. Svaka je osoba individualna i zaslužuje najbolje. Žene su za mene dijamanti koje nekad treba 'izbrusiti' da bi zasjale svojim punim sjajem. No, nikada se u ovom poslu ne možete opustiti, dosta je i kompliciran. ” 

Do danas je uljepšala oko dvije tisuća žena, ali i nekoliko muškaraca. Kaže, trajna šminka znači više od same šminke, ali i da muškarci zaslužuju tretman pomoću kojeg se mogu riješiti nekih svojih nesigurnosti. Asimetrija usana, alopecija – gubitak kose na obrvama ili na glavi, boljke su koje i njih muče.

„Imam još mnogo planova i ne želim stati s edukacijama. Jednog dana želim i sama otvoriti edukativni centar,  ali i obogatiti ponudu s dermalnim filerima. Žalosti me jedino što to u Hrvatskoj ne možete raditi ukoliko nemate Medicinski fakultet. No, ukoliko mi želja bude rasla, neće ostati samo u zraku pa nije isključen ni četvrti fakultet i nastavak obiteljske tradicije”, šaljivo je kazala.

Na pitanje stoji li iza svake uspješne žene jako puno truda, rada i odricanja, često mnogo više nego iza uspješnog muškarca odgovara:

Zamislite maraton, s jedne strane je žena, s druge muškarac. On do svog puta ima samo direktnu cestu koju treba pretrčat, a žena treba preskočiti, djecu, peglanje, nabavku namirnica, kuhanje i druge zavoje koje samo mi znamo. Muškarac će na kraju reći – a što si ti to radila cijeli dan? Ali, i uz sve to treba se boriti i truditi jer samo ćete tako uživati u svojim plodovima rada”.
 

Prema projektu na temu 'Žene na rukovodećim pozicijama' Agencije za elektroničke medije.
Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autorice.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Rujan 2020 14:01
djelomob1.jpg