Rujan 15, 2020 5962

Nije lako biti privatnik, ali treba biti uporan i ustrajati u svom naumu. I naravno, pored svega i voljeti to što radiš

'Hodaj polako, ali nikada unatrag' najvažniji je moto Sanje A. Mikić, vlasnice agencije za nekretnine

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Sanja Antulov Mikić rođena je Splićanka, ali porijeklom iz Prvić Šepurine. Njeni roditelji izgradili su kuću u Vodicama gdje je još kao mala provodila sve svoje školske praznike, ali i tako usadili ljubav prema Vodicama. Ona ju je usmjerila i na daljnji život jer je upravo ovdje osnovala svoju obitelj i dobila dvoje prekrasne djece, sina i kćer. Slijedom toga, ali i turizma kao rastuće gospodarske grane u ovoj sredini tekao je i njen poslovni put. Danas je vlasnica agencije koja se bavi prodajom i posredovanjem u prometu nekretnina. 

„Prvi kontakt s turizmom je bio još davne 1998. kad sam se zaposlila u privatnoj turističkoj agenciji u Vodicama i tu ostala punih 15 godina. Nakon tog razdoblja slijedom raznih situacija koje su se dogodile došlo je vrijeme za promjenu na poslovnom planu.  Poznata sredina, uljuljkanost u nekakvu sigurnost i strah od budućnosti bile su prepreke koje je trebalo preskočiti što nije bilo ni malo lako.”

S obzirom i da nije bilo puno mogućnosti postavila si je pitanja što je to što želi raditi u nekim zrelim godinama te hoće li tražiti i moliti za drugi posao kad već dolaze neke školovanije, nove i mlađe generacije ili krenuti u svoje privatne vode…

„Na nagovor supruga izbor je ipak pao na privatne vode i otvaranje svoje male online turističke agencije 2014. što je i bio normalan slijed i izbor nakon rada u turističkoj agenciji i ustvari jedinog posla kojeg sam znala raditi.  Trebalo je posložiti i prikupiti svu dokumentaciju temeljem zakonskim obveza, a između ostalog i položiti stručni ispit za voditelja poslovnice na Sveučilištu u Splitu da bih uopće krenula.”

Prve prepreke su savladane i krenuli su s poslom. Kasnije je shvatila i da su te male početne prepreke tek jedne u nizu i da ako želi nastaviti jednostavno se mora stalno boriti, ali i svladavati nove prepreke. 

Posao je tražio stalno neke promjene i novitete, a ja sama nikako nisam bila zadovoljna jer turističku djelatnost obavljaš samo u ljetnim mjesecima, a živjeti treba cijelu godinu. Troškovi su bili sve veći, potrebe također, a moje nezadovoljstvo sve veće i veće. Stalno sam tražila još nešto što bi me ispunilo jer kad djeca stasaju u neke godine kad si im ti sve manje potreban, imaš sve više vremena.”


Sanja Antulov Mikić, u svom uredu

Sanja nikad nije bila osoba koja je navikla sjediti doma te je trebalo pronaći još nešto što bi uz turizam moglo opstati u njenom poslovanju.  

„Spletom raznih situacija ili možda igrom slučaja došlo je do mog polaganja stručnog ispita za agenta posredovanja u prometu nekretnina 2016. godine u Zagrebu. Nakon uspješno položenog ispita, proširenja djelatnosti svoje tvrtke i drugih pravnih prepreka došlo je vrijeme i za otvaranje vlastitog ureda.

Strah je naravno opet postojao, opet novi početak, opet neizvjesnost… 

„Na tržištu postoji i previše već uhodanih agencija za nekretnina… Stizali su razni savjeti i propitkivanja od takozvanih 'prijatelja' – zašto u te vode pa ti ne znaš ništa o tome, pa u Vodicama postoji i previše agencija za nekretnine… Ipak, godine su prošle, tu sam gdje jesam. Guram, borim se kao i svi!

Kaže, nije lako biti privatnik, ali treba biti uporan i ustrajati u svom naumu. I naravno, pored svega treba i voljeti to što radiš.

„Tek sad osjećam da sam ispunjena na poslovnom planu. Obožavam svoj posao i zaista ga radim sa zadovoljstvom, a to je ono najljepše što bi svakom poželjela. Komunikativna sam osoba, strastvena, profesionalna, fleksibilna i spremna prilagoditi vrijeme svojim sadašnjim i budućim klijentima.”

Za svakog agenta, ističe, važno je da bude prvenstveno iskren, a onda i uvjerljiv te da ima komunikacijske vještine. Izazov iz dana u dan je sve veći i nikad ne znaš koga ćeš susresti i koja nova poznanstva ćeš steći.

„To je i draž ovog posla. Na dobrom sam putu ka ostvarenju svojih ciljeva, a prvenstveno me motivira moja obitelj, prijatelji i kumovi. Dječji snovi su postojali oduvijek i mislim da ih svatko ima, ali je pitanje koliku su realni u stvarnom životu i kolika su naša očekivanja. Slobodnog vremena je sve manje i manje ali zato su upravo trenuci koje provodiš sa svojim najbližima i prijateljima sve kvalitetniji i bolji.”

Postoji li iza svake uspješne žene stoji jako puno truda, rada i odricanja i to više nego kod uspješnih muškaraca odgovara potvrdno.

„Vjerujem da bi sve žene isto odgovorile, a muškarci bi se našli uvrijeđeni. No, zaista treba znati žonglirati između profesionalnih poslovnih i privatnih obaveza, a nama ženama to definitivno ide bolje. Uz podršku i pomoć cijele obitelji to je svakako puno lakše. Veselim se svakom našem druženju, posebice onom koji uključuje sport.”

Na zadarskom maratonu Wings for Life World Run, s prijateljicom Anom

U svaki trenutak slobodnog vremena pokušava ugurati trčanje ili bilo koji oblik sportske aktivnosti te je redovita sudionica zadarskog maratona Wings for Life. Sport je, ističe, vrlo koristan i za razne životne primjere – ne možete uspjeti bez rada koliko god talentirani bili, a s radom se može učiniti zaista puno. 

„Isto tako, kad god mi je teško sjetim se svoje najdraže životne vodilje – hodam polako, ali nikad unatrag. U životu je potrebno mijenjati i stav perfekcionizma i dozvoliti ljudima da naprave greške jer dok god se iz njih nešto novo nauči smatram da je to ispravnije.”
 

Prema projektu na temu 'Motivirajuće priče uspješnih žena i žena na rukovodećim pozicijama' Agencije za elektroničke medije.
Dozvoljeno prenošenje sadržaja uz objavu izvora i autorice.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 15 Rujan 2020 20:40
djelomob1.jpg