Listopad 02, 2020 5227

Četiri mlade avanturistice i jedan avanturist ispunili dugogodišnju želju o jedrenju Jadranom: U osam dana prešli više od 150 Nm

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Vodičanka Sandra Pintarić uvijek je sanjala o jedrenju Jadranom. Napokon ovoga ljeta ta joj se želja i ostvarila. Po zanimanju ekonomistica koja trenutačno radi na EU projektu „Zaželi” za pomoć starijim osobama, nije dugo oklijevala kada joj se ukazala prilika za jedrenjem. Svetac, Biševo, Lastovo, Korčula... samo su neki od otoka na njihovoj nezaboravnoj ruti na kojoj su dali i svoj mali doprinos očuvanju prirode.

Iako joj je ovoga ljeta bio plan ići na road trip od Hrvatske do Grčke, korona ju je omela. Kako nije htjela odustati od godišnjeg odmora sa svojom prijateljicom Dijanom upregnula je sve snage kako bi pronašla alternativno putovanje.

- Više od 20 godina Dijana i ja sanjamo o jedrenju Jadranom i kada je ovo ljeto iskrsla prilika da se taj san ostvari, naravno da smo to morale iskoristiti. Obje smo dosta vremena provele na moru, ali nikada nismo imale priliku noćiti i ploviti na jedrilici više dana. I to na jedrilici namjenjenoj za robinzonsko jedrenje – započela je Sandra Pintarić svoju priču.

Njezina prijateljica Dijana, po struci klinička nutricionistkinja, baš kao i Sandra oduvijek je bila avanturistica. Mada Sandra obožava bike zimsku ligu i rekreativno trenira boks, a Dijana putovanja backpacker stilom, ronjenje te planinarenje, najviše ih veže zajednička ljubav prema moru i jedrenju.

 

Ljubav prema moru, a posebno Jadranu ovih dviju pustolovki traje cijeli život.

- Jednostavno ne mogu zamisliti tko bih ja bila bez mora. More mi daje mir u duši i čini me sretnom. Posebno me oduševljava naš Jadran koji je tako bistar, čist, pun predivnih uvala, nezaboravnih mirisa prirode i hrane. Baš kao takav stvoren je za ronjenje, skakanje i kupanje bez previše jakih struja i morskih životinja koje mogu biti opasne po život – dodala je Pintarić.

Njezin prijatelj Tomislav Grubelić Tome je bio glavni organizator. Na početku je bio plan da na putovanje krenu Sandra, Dijana i Tome, ali su se stvari iznenada preokrenule.

Sandrine prijateljice, Franka Trcera iz Vodica i Ivana Horvat sa Zlarina su im se pridružile u posljednji trenutak. Od prvog trenutka im je bilo svima jasno da će savršeno funkcionirati i da će zajedno uživati u svemu što im more donese. Uživanje u prirodi u kombinaciji sa zabavom, dobrom glazbom, kvalitetnom hranom bio je imperativ ovog putovanja. Ovo nije bilo samo jedrenje, ovo je bio godišnji odmor koji se godinama iščekivao.
Put je započeo iz Vodica.

Kombijem se vesela družina zaputila na put do Splita. Ukrcavanjem na trajekt Split – Vis bili su na korak do ostvarenja sna.

06. rujna iz Komiže na otoku Visu su se otisnuli na pučinu sa svojom regatnom jedrilicom Hvar 6. U osam dana prešli su više od 150 nm. Zapadno od Visa došli su do otoka Svetca, poznatog po svojim strmim i visokim obalama. Ljepota otočića ih je oduševila, ali su se ubrzo zaputili put Biševa. Modra i Medvidina špilja, te uživanje na pješčanim plažama nikog nisu ostavili ravnodušnima.

Na jedrilici su imali dovoljne hrane za prezalogajiti i pića. Jednoglasan je dogovor bio da na ovom putovanju nema kuhanja.

- Na jedrilici smo obično doručkovali i imali neki međuobrok, a večerali bismo ondje gdje pristanemo uživajući u lokalnoj hrani i piću. Šetnje po otocima, gledanje zalaska sunca upijajući ljepote oko nas bilo je nešto što se mora doživjeti – nastavila je vedra avanturistica.

Put ih je dalje odveo do Mrčare, Lastova, Pelješca, Korčule i naposljetku Hvara.

Uz zajedničku ljubav prema moru, veže ih i iznimna briga o prirodi i očuvanju okoliša. Nastojali su ne koristiti jednokratnu plastiku i pazili su da smeće i opušci ne završe u moru. Dok su plivali ili ronili pokupili bi iz mora sav otpad na koji su naišli i na taj način barem malo doprinijeli očuvanju okoliša.
Vrijeme je bilo na njihovoj strani i mogli su maksimalno uživati u jedrenju i moru. Ali u dobrom društvu i odmoru iz snova vrijeme brzo proleti. Trebalo se vratiti u svakodnevicu i njihov put se približavao kraju.

Danas kad smo Sandru zatekli na poslu i upitali je da nam izdvoji jedno mjesto za nju najposebnije na Jadranu rekla nam je:

- Teško mi je na to odgovoriti. Sve što sam do sada jedreći obišla na Jadranu je predivno. Svako mjesto, svaka vala, svaki kamen, sve na svoj način, jednostavno je očaravajuće.
Jadransko more ima nebrojeno predivnih lokacija koje treba posjetiti i istražiti, a avanturu kao našu ovog ljeta bih preporučila svima koji za to ikada dobiju priliku –
zaključila je Pintarić.

Foto: FB Sandra Pintarić

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Listopad 2020 18:30
djelomob1.jpg