Listopad 03, 2020 6203 24 sata Privatni album FB

Pčelar Tvrtko Matijević: 'Naš pčelinji otrov je zaista najbolji u svijetu'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Tvrtko Matijević, 28-godišnji magistar inženjer poljoprivrede lani je pobijedio na natječaju izbora najboljeg mladog poljoprivrednika s projektom za skupljanje pčelinjeg otrova. Dobar dio svog djetinjstva Tvrtko proveo je i u Vodicama gdje mu roditelji imaju obiteljsku kuću.

Portal 24 sata objavio je reportažu o njegovoj metodi izvlačenja pčelinjeg otrova koji je baza za mnoge preparate u farmaceutskoj industriji.

Dio prenosimo, a cijeli članak pročitajte na ovom Linku

- Nakon dvije godine istraživanja uz pomoć elektroničara došao sam do rješenja da možemo izvući 20 do 30 puta više Melitina, odnosno pčelinjeg proteina koji se nalazi u otrovu. Kinezi i Amerikanci dobiju oko 50 posto Melitina, dok mi 70 posto što govori da smo mi top u svijetu. Što znači da mojom tehnologijom vadimo tri do četiri puta više otrova od svjetskih velesila kao što su Amerikanci ili Kinezi. Oni na 10 košnica dobiju jedan gram Melitina, dok mojim rješenjem izvadimo od tri pa do pet grama i to za gotovo duplo manje vremena. – govori Tvrtko

On izvozi pčelinji otrov gotovo po cijelom svijetu. Njegov otrov je otišao u Rusiju, Francusku, Bugarsku, Tursku….Nedavno je isporučio Šveđanima dva kilograma otrova. Iako nema problema s plasmanom u svijetu Tvrtka koji je zajedno s kooperantima na godišnjoj proizvodnji oko 10 kilograma interesira da se i naši znanstvenici uključe u proizvodnju lijekova na bazi pčelinjeg otrova, jer se ta grana u svijetu sve više razvija.

- Potrebe u nas su zanemarive, osim što tu i tamo domaće privatne ljekarne radi proizvodnje neke kreme iskažu minimalne potrebe. Godišnje prodamo kod nas najviše 50 grama. Svjedoci smo nedavnog revolucionarnog uspjeha u Australiji, kad su liječnici ubrizgali supstancu na bazi pčelinjeg otrova koja je u rekordnom roku uništila stanice raka, postali smo svjesni kakav preparat imamo u rukama. Gotovo 90 posto krema za njegu lica koristi pčelinji otrov. – nastavlja Tvrtko
Tvrtko pojašnjava da su i stanice raka ubijene pčelinjim otrovom 2015. godine na PMF-u, na miševima i štakorima, ali je to prošlo nezabilježeno u medijima. Taj rad je, tvrdi Tvrtko, napravila prof. Nada Oršolić, ali se, koliko mu je poznato dalje nije krenulo s istraživanjima kamoli prema proizvodnji lijeka.

djelomob1.jpg