Prosinac 09, 2020 2991

I najnovija arheološka istraživanja polučila odlične rezultate

Velika Mrdakovica ne prestaje s iznenađenjima: Pronađena unikatna olovna školjka koja se koristila kao novac

Velika Mrdakovica ne prestaje s iznenađenjima: Pronađena unikatna olovna školjka koja se koristila kao novac Muzej Grada Šibenika
Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Otvaranjem nove sonde na Velikoj Mrdakovici još se jednom pokazalo da je trgovina u prvom stoljeću prije i nakon Krista tamo bila vrlo intenzivna. I ovaj put na vrlo vrijednom arheološkom nalazištu u zaleđu Vodica pronađeno je obilje amfora, životinjskih kostiju i školjaka uz jednu posebno napravljenu olovnu školjku koja se koristila u predmonetarnom načinu plaćanja.

-    Pronašli smo obilje ulomaka amfora unutar kojih je pronađeno preko 20 čepova i oboda (grla s pečatima) koji su pokazatelji iz kojih su krajeva i područja Europe one dolazile. U dva pravca smo sigurni – jedan je iz Ferma, grada pokraj Ancone, a drugi iz Veneta, talijanske regije na sjeveru Jadrana, otkrio nam je arheolog Toni Brajković.

U prijašnjim istraživanjima utvrđeni su i drugi trgovački pravci koji su se rasprostirali po Europi. Koristio se predmonetarni način plaćanja koji nije bio kao klasičan novac već su to bile olovne školjke u obliku spondilusa.

-    U ovoj smo sondi pronašli jedan iznimno vrijedan primjerak te školjke, promjera 3,6 cm. U Hrvatskoj su pronađene još svega dvije takve. Osim što je nešto veća od njih i najbolje sačuvana, unikatna je jer izgleda da je napravljena od 90 % olova koji se prepoznaje po tipičnoj patini što ćemo još utvrditi dodatnom analizom. Datira još iz 3. – 2. st. pr. Kr., a možda i ranije.

 

Inače, izrađene su kao kopije školjke spondilus za koju se još iz doba neolitika smatralo da ima magijska svojstva te se prava koristila i kao ukras, a upravo se za spondiluse iz Jadrana tvrdi da su bili najbolji. O njoj je pisao i rimski pisac i arhitekt Vitruvije (1. st. pr. Kr).

-    On kaže da su spondilusi s ovom područja davali najbolju crvenu boju. Naime, s jedne su strane bili crveni (boja koja je označavala život), a s druge bijeli (smrt). Mi smo tih pravih školjaka nalazili i još uvijek ih ovdje nalazimo.

Prikaze školjke spondilus, ali i Jakobove kapice možemo vidjeti i na lijevanom novcu u Italiji u 3. st. pr. Kr.. Također, aes formatum / formirani oblik plaćanja kao što je primjerice kuna pronađen je u istom sloju sonde na Velikoj Mrdakovici.-    Pronašli smo republikanski srebrni denar koji datira iz 76. godine prije Krista, upravo zato što su se skupocjene stvari dugo čuvale. Slično kao što i mi danas čuvamo srebro i zlato. Uz obilje ulomaka amfora, životinjskih kostiju (posebice konjska kopita) i drugih školjaka – kunjke, pidoče, običnu vretenjaču, imamo nove dokaze da su lovili ribu.

Podsjetimo, u prijašnjim istraživanjima pronađena je brončana udica te keramički pršljenovi koji su se služili za ribarsku mrežu. Pokazalo se, još jednom, da je trgovina na Velikoj Mrdakovici u tom vremenu bila vrlo intezivna i da tu može pronaći još svakakvih stvari i raznih materijala koji su stizali preko žile kucavice – rijeke Krke.

-    Velika Mrdakovica je moj životni projekt u kojeg ulažem cijelog sebe nadajući se da ćemo u konačnici napraviti nešto zanimljivo i korisno za cijelu društvenu zajednicu. Prvenstveno zahvaljujemo Gradu Vodicama što nas sve ove godine financijski podržavaju kao i Šibensko-kninska županija. Nadamo se da ćemo još barem koju godinu dobiti kakva takva sredstva te nastaviti s arheološkim istraživanjima jer svaka nova kampanja da jako značajne i iznenađujuće dobre rezultate, naglasio je arheolog Brajković.

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Prosinac 2020 12:08
djelomob1.jpg