Siječanj 06, 2021 5212 24 sata

Brojni katolici raskićuju borove na Sveta tri kralja, a zapravo bi trebali na drugi datum

Brojni katolici raskićuju borove na Sveta tri kralja, a zapravo bi trebali na drugi datum Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Iako mnogi tradicionalno skidaju ukrase te miču bor iz kuće već na blagdan Sveta tri kralja, to zapravo nije u skladu s preporukom Crkve, jer božićno vrijeme liturgijski traje do prve nedjelje nakon Sveta tri kralja
Većina hrvatskih katolika, ali i gradskih trgova i ulica, na blagdan Bogojavljenja (ili Sveta tri kralja) raskićuju svoje borove jer smatraju kako tada završava božićno vrijeme. - piše 24 sata

No, svake godine ponovno se javlja pitanje kad se zapravo treba skinuti bor? Prema Crkvi, božićno vrijeme liturgijski završava u nedjelju krštenja Isusova, odnosno u prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja. Ove godine to je 10. siječnja.

U našim se krajevima ova preporuka često ne slijedi već se pogrešno misli kako danas treba maknuti bor. 

Stoga ljudi pogrešno zaključuju kako bor ostaje u kućama koje slave pravoslavni Badnjak i Božić. 

I danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice 2. veljače. Upravo tako je u Poljskoj - rimokatoličke obitelji drže bor sve do veljače. 

U Vatikanu se vode time da je posljednji prestanak  božićnog slavlja na blagdan Svijećnicu ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače.

Blagdan Prikazanja Gospodinova (Svijećnica) tradicionalno se u Crkvi slavi četrdeset dana nakon Božića. Tada se skidaju, ukrasi, drvca se spaljuju, a pepeo im se miješa s pepelom 'badnjaka'  i tada se pepeo posipa po vrtovima i poljima da zemlja boljim rodom urodi.

djelomob1.jpg