Siječanj 18, 2021 1787

Udruga Šibenik Meteo planira postaviti panoramsku kameru kod Stare škole što će zasigurno doprinijeti i promociji Vodica

Ćakula s meteorologom Begićem: 'Temperature zraka uz južinu već od srijede će biti u porastu, a za vikend može biti i obilnije kiše'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Stigla nam je prava zima, a s njom i pitanje – može li se ponoviti snježna 2012., ili možemo li uopće očekivati snijega u našem kraju? Snijeg, doduše slab, ove zime ipak smo vidjeli i to upravo ovog vikenda zahvaljujući kombinaciji hladnog zraka koji se spustio sa sjevera kontinenta i ciklone koja se formirala iznad Tirenskog mora čime su se naši krajevi našli na njezinom krajnjem oborinskom rubu, priča nam šibenski meteorolog Darko Begić, predsjednik udruge Šibenik Meteo.

“Zaista je teško davati odgovore na pitanja o dugoročnim vremenskim prilikama jer pouzdanost prognoza nakon tjedan ili više dana opada i često je promjenljiva obzirom na promjene baričkih sustava u sadašnjem vremenu. Često manja izmjena vremenskog inputa od primjerice danas ili sutra dugoročno napravi velike promjene u prognozi vremena za 10 i više dana”, dodaje meteorolog Begić.

Anticiklonalni blok po čijem se rubu hladni zrak prethodnih dana spustio sve do Jadrana u narednom tjednu će se premjestiti nad Grenland što će hladnu zračnu masu povući prema Britanskom otočju i Skandinaviji.

Zvjer s istoka, kako Britanci vole nazvati ovakav nalet zime zasigurno će u narednih desetak dana tom dijelu kontinenta donijeti dosta snijeg i niske temperature zraka dok će se naši krajevi naći na prednjoj i toplijoj strani tih ciklona pa će kod nas temperature zraka uz južinu već od srijede biti u porastu, a za vikend može biti i obilnije kiše”.

Vrlo je vjerojatno da će nas ovakve vremenske prilike pratiti do kraja mjeseca iako nije isključeno da poneka hladna fronta ili ciklona i u ovaj dio Europe donese dašak zime pa, ističe, jedino što možemo napraviti je da sve čitatelje pozovemo da redovito prate objave provjerenih meteo servisa.

Također, udruga Šibenik Meteo je nastavila sa svojim redovitim aktivnostima iako su se posljedice pandemije osjetile i kod njih i to osobito u razvoju mreže novih meteo postaja jer su sredstva za udruge na raznim natječajima u prethodnoj godini značajno se smanjila ili potpuno izostala.

“U takvim okolnostima najviše vremena smo posvetili održavanju postojećeg sustava te redovitom izvještavanju javnosti putem našeg portala. Ipak, u 2020. godini koliko god je zahtjevna i teška bila, uspjeli smo postaviti novu opremu u Vodicama, Prvić Šepurini i Stankovcima te smo pokrenuli i jedan novi projekt povezivanja postojećih kamera na You Tube.Upravo sredstvima koje nam je Grad Vodice osigurao za 2021. godinu u planu nam je na rivi kod Stare škole instalirati panoramsku kameru što će zasigurno dodatno promovirati Vodice obzirom da je ovaj servis najgledanija video platforma na svijetu”.

Nadaju se da će do proljeća pandemija popustiti te im tako omogućiti da u Čistoj Velikoj postave meteorološku opremu koja će, kao i ostale postaje, vremenske podatke prikazivati u realnom vremenu.

“U projekt ćemo uključiti i školu jer već nekoliko godina upravo u suradnji sa školama u županiji i šire gradimo mrežu meteo postaja koje u tom slučaju imaju mogućnost da se uključe u svjetski projekt razmjene meteoroloških podataka među školama – GLOBE i organiziranja meteoroloških grupa učenika sve u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša i interesa za znanošću kod najmlađe populacije”, naglasio je Begić.

djelomob1.jpg