Siječanj 27, 2021 3259 Lag More 249

Upoznajte domaćeg proizvođača jabuka OPG Dorotić koji uz podršku LAG-a “More 249“ treću godinu zaredom dolazi na naše područje i prodaje svoje proizvode

Upoznajte domaćeg proizvođača jabuka OPG Dorotić koji uz podršku LAG-a “More 249“  treću godinu zaredom dolazi na naše područje i prodaje svoje proizvode Foto: OPG Dorotić
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Lag More 249 nastavlja s člancima u kojim predstvlja domaće proizvođače čije proizvode možete kupiti na našem području. Danas su predstavili domaćeg proizvođača jabuka OPG Dorotić koji uz podršku LAG-a “More 249“  treću godinu zaredom dolazi na naše područje i prodaje svoje proizvode.

Obitelj Dorotić dolazi iz Lekenika, Sisačko-moslavačka županija, a voćarstvom se bavi od 1991. godine kada je zasađen prvi dio nasada jabuka. Nasad jabuka povećavan je u još dvije faze, 1996. i 2003. godine. Od tada ukupna površina pod jabukama je 2,8 ha u vlasništvu obitelji te odnedavno OPG Dorotić ima u najmu nasad jabuka od 0,5 ha. Ukupna proizvodna površina pod jabukama iznosi 3,3 ha što je oko 6.500 stabala jabuka sorti idared, jonagold, zlatni delišes, gloster i elstar. Osim jabuka, OPG Dorotić odnedavno ima zasađen i nasad haskapa (sibirske borovnice), a prvi veći rod očekuje se kroz 2 do 3 godine. Ukupne poljoprivredne površine koje OPG Dorotić obrađuje iznose oko 6,5 ha. Od proizvoda koje OPG Dorotić ima u ponudi su jabuke, sok od jabuka i jabučni ocat.

Nositelj OPG-a Dorotić do 2017. godine bio je Franjo Dorotić, otac Frana i Svena koji 2017. godine preuzimaju OPG i nastavljaju tamo gdje je njihov otac stao. Osim njih trojice, u obavljanju poslova na OPG-u sudjeluju još Mirna i Lidija Dorotić. U vrijeme berbe osim navedenih članova OPG-a, zapošljavaju se i sezonski radnici, berači.

OPG Dorotić do sada je prošao na natječaju LAG-a Zrinska gora-Turopolje za potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima koji je istovjetan nacionalnoj 6.3.1. Mjeri iz Programa ruralnog razvoja. Kroz tu mjeru nabavljen je drugi traktor, atomizer, traktorski viličar i mini solarna elektrana. OPG Dorotić aplicirao je i prošao na zajmu HAMAG BICRO-a, također sredstva iz EU fonda. Kroz ova dva izvora financiranja iz EU fondova OPG Dorotić uvelike je unaprijedio svoju proizvodnju i povećao svoje proizvodne kapacitete. Kako bi Fran kao hotelijersko-turistički komercijalist i Sven koji je mag. ing. agrobiznisa i ruralnog razvitka, ujedinili svoja zvanja i unaprijedili obiteljski posao, prijavili su se na Mjeru 6.2.1. za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti, s ciljem otvaranja izletišta u sklopu OPG-a, a rezultati Natječaja se još iščekuju.

Na otvaranje izletišta potaknuti su dobrim rezultatima posjećenosti gospodarstva u vrijeme berbe jabuka jer od 2018. godine kada je prvi puta javno objavljena mogućnost samoberbe jabuka (dođi-beri-plati-nosi kući), interes za posjetom voćnjaku i gospodarstvu ne jenjava te je iz godine u godinu sve veći. Osim samoberbe, OPG Dorotić sve svoje proizvode uspije plasirati na „malo“, kratkim lancima opskrbe, direktnom prodajom krajnjem potrošaču. Od 2018. godine jabuke više ne prodaju veletrgovcima, već vrše dostavu na kućnu adresu na području Zagreba i okolice, dostavljaju svoje proizvode na područje Dalmacije (prodaja iz vozila) pa tako i u Vodice, gdje dolaze također od 2018. godine. Osim toga, dio proizvoda šalju poštom diljem Hrvatske. 

Obitelji Dorotić želimo i dalje uspješan rad, dobru proizvodnju i ostvarenje zacrtanih ciljeva!

A svima nama: pojedimo jednu jabuku na dan i kupujmo domaće!

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Siječanj 2021 16:38
djelomob1.jpg