Veljača 25, 2021 2968

Art by Monsieur Dorian – Memphis naušnice pristaju uz svaki outfite

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Umjetnost kroz povijest i razni oblici, uzorci i kombinacije boja inspirali su mladu i talentiranu umjetnicu Doru Barbarić, a korona kriza joj je otvorila put online prodaje. Na samim počecima se bavila isključivo ilustracijom, te je 2015. godine u nekadašnjem art kafiću To je to u Splitu imala malu izložbu. Danas putem Facebooka i Instagrama prodaje svoje naušnice.

Gotovo nema materijala od kojeg se ne izrađuju naušnice, ali zanimljive, posebne, drugačije, jedinstvene malo gdje ćete pronaći.  Vrijedne ruke mlade dvadesetsedmogodišnjakinje Dore Barbarić, diplomirane povjesničarke umjetnosti, baš takve stvara, a korna kriza joj je dala vjetar u leđa.

Nakon tri godine odmaka ponovno je pokrenula svoj brand i u razdoblju prvog lockdown-a previše slobodnog vremena probudilo je u njoj  kreativnost i želju za izražavanjem.

- Upravo tada sam počela ponovno izrađivati i prodavati naušnice putem instagram https://www.instagram.com/monsieurdorian.hr/ i facebook profila - https://www.facebook.com/gospodindorian - započela je Dora Barbarić.

Rođena Slavonka s nepune dvije godine kao malo dijete doselila se s obitelji u Vodice gdje i danas živi. Još u srednjoj školi bavila se ilustracijom, ali prvi pravi počeci umjetničkog stvaranja bili su na drugoj godini fakulteta.

- Tada je nastao moj brend Monsieur Dorian. Sve je počelo u malom splitskom stanu. U to doba sam se bavila isključivo ilustracijom. Bile su to uglavnom ‘custom’ ilustracije obitelji, bračnih parova, kućnih ljubimaca i slično – nastavlja ova mlada umjetnica.

Kroz taj period neke od njenih ilustracija pojavile su se kao print na majicama na nekadašnjoj stranici Booteeq.hr i na naslovnici Zarez-a. Na lampionima Špancirfesta nerijetko su se mogle naći Dorine ilustracije, ali po završetku fakulteta i poslovnih obaveza napravila je stanku od umjetnosti.

Kako je duže vremena pratila ručnu izradu naušnica na društvenim mrežama odlučila je i sama probati.

- Skicirala sam neke ideje i uzorke koji su mi zanimljivi i stvorila nekoliko oblika, te im nadjenula imena. Ljubiteljica sam terrazzo uzoraka, Memphis grupe i Millennial pinka. Za izradu koristim polimernu masu koja se peče i zlatne metalne dijelove naušnica od nehrđajućeg čelika – dodaje Dora.

Proces izrade traje oko pet sati. Najprije se polimerna masa izmiješa do željene nijanse, te se pomoću valjka izvalja do željene debljine. Pomoću kalupa ili skalpela se režu oblici koji se polože na masni papir i peku se u pećnici oko pola sata. Kada se ohlade, brusnim papirom se prođu rubovi oblika koji se operu u vodi i sapunu. Nakon sušenja, oblici se spoje pomoću alki na metalne dijelove i naušnice su spremne.

Memphis naušnice – inspirirane istoimenom umjetničkom grupom iz 80-ih, vrlo su jednostavne. U crno-bijeloj kombinaciji idu na sve outfite i zato su posebno tražene kod djevojaka 20-tih i 30-tih godina koje su najvećim dijelom njeni kupci.

- Uz nakit sam postepeno počela uvoditi i gotove ilustracije hrvatskih gradova, koji su postavljeni na mojoj Etsy stranici i dostupni su za prodaju. Ujedno primam i upite za personalizirane ilustracije ulica, mjesta, gradova, kuća koje zainteresirani kupac želi prenijeti na sliku. Uz nakit sve se više počinjem otvarati mašti i kreativnosti te se rađaju nove ideje. Tko zna možda u budućnosti dođe novi likovni medij kroz koji ću nešto novo stvoriti – zaključila je Dora.

Poslijednja izmjena dana Petak, 26 Veljača 2021 18:49
djelomob1.jpg