Svibanj 24, 2021 1981

Ćakula s poznatim estradnim menadžerom Zoranom Škugorom

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

S nepunih petnaest godina Zoran Škugor je u klubu u kojem je trenirao i igrao stolni tenis, subotom i nedjeljom na plesnim večerima radio u garderobi. To je bio njegov prvi kontakt s glazbom, koja mu je odredila život. Danas pola stoljeća poslije iza sebe ima uspješnu karijeru i gotovo nema glazbenika na hrvatskoj sceni s kojim nije surađivao.

Zoran Škugor, rođen u Šibeniku 1953. godine, oduvijek je u glazbi.
 
- Zarađujući prvi džeparac u garderobi stolnoteniskog kluba na plesnim večerima slušao sam šibenske bendove. Zanimao me i Radio Luxenburg koji je vrtio svjetsku pop-rock glazbu. Slušao bih ga noću. Približio bih uho zvučniku na radiju, jer nisam smio pojačati da ne čuju roditelji koji su spavali – započeo je Zoran Škugor razgovor.

Glazba ga je sve više privlačila. Uskoro je počeo kupovati ploče. Kad je šibenska glazbena scena ostala bez bendova, predsjedniku kluba je predložio da organiziraju disco večeri i da on vrti ploče. Tako je postao DJ i za tadašnje prilike odlično zarađivao. Potom je počeo dovoditi popularne bendove da nastupaju po srednjem Jadranu i uključio se u organizaciju koncerata.

Kako je u glazbi preko pedeset godina ni ne čudi što gotovo nema niti jednog hrvatskog glazbenika s kojim nije surađivao, a kad čuje i vidi izvođača u glavi mu se stvara slika kakvu vrstu glazbe bi taj izvođač trebao izvoditi i koji bi studijski producent najbolje to napravio. 

- Kada se vratim unazad mogu reći da je sa svima bilo lijepo surađivati i nosim lijepe uspomene pogotovo kad su u pitanju bile velike zvijezde. Posebno mi je drago vrijeme kad sam lansirao klupsku glazbu ili dance scenu. Počelo je s Dinom Dvornikom, a nastavilo s ET-em, Sandijem,  Tonijem Cetinskim, Ninom Badrić i mnogim drugima. Iz tog perioda se ponosno sjećam pjesme I'm so exited s Nininog prvog albuma Personality, objavljenog u mojoj diskografsko-producentsko-marketinškoj kući ZG-zoe,  koja je objavljena na 12 svjetskih kompilacija – nastavlja menadžer.

ET, TONY, SANDY nakon nastupa u Rovinju

 

Poslije rata su mu novinari diljem bivše Jugoslavije govorili da je tih ratnih godina hrvatski dance bio vrh u državama ex Jugoslavije, a naročito tada popularni hit grupe ET Tek je 12 sati.

-    Do raspada ex Jugoslavije s pjevačima ili bendovima sam radio tako da sam ih plaćao fiksno ili sam uzimao svoj postotak. Uglavnom sam sa svima ostao u korektnim ili prijateljskim odnosima. Bilo je momenata da sam uzeo pjevača kad mu ne ide i dogovorio da odradim marketing te da iz tada prazne kase dijelimo 50 : 50 %. Kada bi se uskoro biznis pokrenuo onda su bili bijesni što uzimam visok postotak i gledali su kako da se što prije raziđemo. Ali sve je to život – sa smiješkom se prisjeća Škugor.U posljednje vrijeme rijetko tko se usudi riskirati i financirati tuđe karijere tako da mnoge talentirane djevojke i momci stoje bez karijera. Baš kao i nekoliko mladih i talentiranih izvođača ili bendova koje je čuo na vodičkom području. 

Još od početaka Hrvatskog radijskog festivala Zoran Škugor ljetuje u Vodicama. Zoranov brat s obitelji tu živi, a blizu mu je i Šibenik i prijatelji iz djetinjstva, te obitelji njegovih sestara. Stoga ne čudi da ga putovi uvijek ovdje nanesu.

-    Žao mi je što u Vodicama nisam realizirao Mediteranski festival koji mi je bio u planu i s kojim bi turizam Šibensko-kninske županije dobio višu vrijednost, pogotovo kad sam 2002. godine u mom Šibeniku organizirao Classic international fest koji je uvršten među 20 najjačih na svijetu po kvaliteti tj. težini programa i jačini imena sudionika – dodaje Škugor.

Ovaj tjedan je sve u znaku Eurosonga pa smo Škugora upitali kako komentira to što Hrvatska nije ušla u finale.

-    Na žalost, naša izvođačica opet nije u finalu. Tip pop glazbe koja se radi za Eurosong kod nas odavno ne postoji tako da me ne čudi ovakav epilog. Naime,  autori koji žive od zabavnjaka-narodnjaka po meni ne mogu napraviti odličnu pjesmu za Eurosong jer im ta vrsta glazbe nije specijalnost – objašnjava Škugor.

Branka Juričev, Goran Končar i Miro Slavica nakon otvorenja internacionalne izložbe VODA IZVOR ŽIVOTA u kulturnom centru u Vodicama 

Za kraj smo ga upitala kako je korona utjecala na njegov život?

Pojavom korone se vrlo brzo prilagodio situaciji. Normalno je živio i pazio se. 

 -  Završio sam svoju knjigu Moja istina i sve ostavio gospođi koja ju je pisala da odluči kada će ugledati svjetlo dana. Pješačio sam između 10 i 20 km dnevno i tako nabijao psiho-fizičku snagu – nastavlja menadžer.

Nije dao da ga atmosfera straha zahvati, ali zahvatila je glazbenike.

-  Ovih godinu i pol glazbenici zaista teško žive, naročito prateći glazbenici. Prošlo ljeto se moglo nastupati, ali pošto je mali broj klubova angažirao ,,zvijezde,, ostali su samo otvoreni trgovi bez ulaznica. Na tim trgovima su nastupali manje popularni glazbenici s pristupačnim cijenama. Narod se zabavljao, a što će biti ovo ljeto tek ćemo vidjeti – zaključio je Škugor.

djelomob1.jpg