Srpanj 25, 2021 2672

I dok se lome koplja čiji je Tesla, Vodice su imale prvu izvedbu djela posvećeno njemu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nova svađa između Hrvatske i Srbije ovog tjedna povela se, ponovno, oko daleke prošlosti i genija s kojim se mogu dičiti obje nacije - Nikole Tesle.
Sve je počelo nakon što je HNB objavio kako će se na poleđini hrvatskih kovanica eura naći lik znanstvenika koji se 1856. godine rodio u ličkom selu Smiljanu, a umro 1943. godine u hotelu u New Yorku.

Nakon svega iz Srbije su počela dolaziti izjave da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice eura, ako Hrvatska postane članica eurozone u narednom razdoblju, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu

Vezano za ovu temu spomenimo kako je povodom Svjetskog dana voda u ožujku 2015. godine održana velika internacionalna kulturna manifestacija Artist on Globe "Voda izvor života" na kojoj je su violinist Goran Končar i violončelistica Ljerka Končar Gamulin održali koncert na kojemu su izveli djela J.S. Bacha i G. F. Händela.

Kako ističe glazbeni i kulturni promotor i producent Zoran Škugor, Vodice su se tako jedine u Hrvatskoj pridružile Londonu, Parizu, Berlinu i Stockholmu, a u kojima se istodobno odražavala manifestacija u EU EARLY MUSIC DAY, odnosno obilježavao rođendan J.S.Bacha i godišnjica rođenja G. F. Händela

Na koncertu su izvedena djela ,,TESLINA MUNJA,, Ljerke Končar Gamulin i ,,COSSA ELETTRICA,, G. Puccinnia koja su posvećena genijalnom izumitelju Nikoli Tesli. Time je obilježena i 120 obljetnica puštanja u rad elektrane ,,JARUGA,, iz koje je Šibenik kao prvi grad u EU dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, kažu organizatori.

Pritom je prikazan i video-spot za kompoziciju Teslina munja, a u kojem nastupaju Ljerka Končar Gamulin i Dragica Kopjar, a koji je u režiji Željka Petreša sniman u zgradi šibenskog kazališta i kod slapova rijeke Krke.

https://www.youtube.com/watch?v=BVefBj3LxX4

Nedugo nakon Vodica u travnju 2015. u beogradskom Sava centru održao se Internacionalni skup na temu TESLA na kojem su na otvorenju nastupile Ljerka Končar Gamulin i Dragica Kopjar, a u centru Beograda se na postavljenoj pozornici emitirao spot TESLINA MUNJA uz privolu Zorana Škugora

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 25 Srpanj 2021 19:33
djelomob1.jpg