Kolovoz 12, 2021 2366 HRT

Ne ostavljajte djecu samu u vozilu: Na vrućini već nakon 15 minuta može doći do oštećenja mozga i zatajenja bubrega

Ne ostavljajte djecu samu u vozilu: Na vrućini već nakon 15 minuta može doći do oštećenja mozga i zatajenja bubrega Unsplash
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nažalost, tijekom ljetnih mjeseci svjedoci smo sve više tragedija koje se događaju zbog ostavljanja djece u vozilu. Djetetu koje je ostavljeno bez nadzora pri velikim temperaturama, tjelesna temperatura se povećava tri do pet puta brže nego kod odrasle osobe zbog slabije razvijene termoregulacije zbog čega može doći do toplinskog udara i zatajenja organa. Već nakon 15 minuta može doći do oštećenja mozga i zatajenja bubrega, upozorio je Dario Tonković, policijski službenik za prevenciju u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska

Zbog toga Policijska uprava Primorsko-goranska u suradnji sa Slovenijom i Slovačkom provodi akciju "Ne ostavljajte djecu samu u vozilima". Radi se o prevenciji ostavljanja djece tijekom ljetnih mjeseci u vozilima bez nadzora. Policija dijeli informativne letke turistima na graničnim prijelazima prilikom ulaska u Hrvatsku, ali i na informativnim punktovima.

- Primjerice, ako je vanjska temperatura 29°C, u vrlo kratkom vremenu u vozilu se može popeti i do 54°C. Ako se takva situacija dogodi, potrebno je dijete što prije dovesti u rashlađeni prostor, dati mu dovoljno tekućine kako bi se hidratiziralo, prebrisati mu tijelom ručnikom uronjenim mlaku vodu te naravno izvijestiti Hitnu pomoć. Čak i nakon intervencije Hitne pomoći, poželjno je da dijete ostatak dana provede u rashlađenom prostoru, rekao je Tonković.

Policajac je rekao kako ostavljanje djeteta u vozilu bez nadzora predstavlja kazneno djelo "povrede djetetovih prava".

- Takvim činom se dijete grubo zanemaruje i zlostavlja. Propisana je kazna zatvora od jedne do 15 godina iz razloga što takav čin može dovesti do smrtne posljedice tj. teško narušenog djetetovog zdravlja, upozorio je.

Tatiana Filipović, policijska službenica za odnose s javnošću,  istaknula je kako treba razlikovati svjesno i nesvjesno ostavljanje djeteta u vozilu.

- Mi smo izloženi svakodnevnom stresu. Pod svjesnim ostavljanjem bi bilo primjerice da roditelj ostavi dijete u autu na kratko jer ide obaviti kupnju misleći da se ništa loše neće dogoditi. Postoji i nesvjesno ostavljanje, odnosno ulazak u mentalni obrazac automatizma. Preporučuje se da obratimo pozornost kad uđemo u auto, da mijenjamo rutinu odlaska na posao ili vrtić i školu ako je moguće, da ne ponavljamo uvijek iste radnje tj. da ne obavljamo više radnji istovremeno. Potrebno je osvijestiti da smo prisutni u trenutku, upozorila je Filipović.Također, preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

djelomob1.jpg