Kolovoz 14, 2021 2615 Net.hr

Simptomi zaraze delta sojem su drugačiji: Puno je zarazniji, kao vodene kozice

Simptomi zaraze delta sojem su drugačiji: Puno je zarazniji, kao vodene kozice Unsplash
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prije dvije godine kihanje ili kašalj ne bi bili razlog za zabrinutost, ali sada nas čak i najmanji simptomi mogu natjerati da se zapitamo: "Imam li Covid?" Na početku pandemije covida-19 saznali smo za karakteristične znakove infekcije poput gubitak osjeta okusa i mirisa, groznice, kašlja, otežanog disanja i umora. No, jesu li se simptomi promijenili otkako je dominantna delta varijanta koronavirusa, piše New York Times.

Kod zaraženih velike količine virusa u nosu i grlu

U SAD necijepljeni pacijenti čine veliku većinu onih hospitaliziranih s Covidom-19, pa je vjerojatnije da će razviti ozbiljne simptome, poput otežanog disanja, konstantne boli ili pritiska u prsima. Znanstvenici još ne znaju sa sigurnošću je li sam delta soj odgovoran za te teške simptome.

Zna se da je delta varijanta dvostruko zaraznija od prijašnjih sojeva te da je zarazna kao i vodene kozice. Osim toga, brzo se umnaža u organizmu pa se kod zaraženih u nosu i grlu nakupljaju velike količine virusa.

'Uočavamo simptome sličnije običnoj prehladi'

Dr. Andrew T. Chan, epidemiolog i liječnik u bolnici u Massachusettsu tijekom istraživanja simptoma covida- pratio je milijune zaraženih u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švedskoj koji su preko posebnih aplikacija sami prijavljivali simptome koje su osjećali nakon što su se zarazili. Još nerecenzirani rezultati tog istraživanja upućuju na to da su cijepljene osobe dobro zaštićene i protiv delta varijante te da se kod njih razvijaju vrlo blagi simptomi, a i brže prebolijevaju covid. Dr. Chan ističe da se simptomi nakon zaraze delta varijantom razlikuju od dosadašnjih.

“Među cijepljenim odraslim osobama sada uočavamo simptome sličnije običnoj prehladi. Ljudi još uvijek prijavljuju kašalj, ali sve više se javlja curenje nosa i kihanje. Žale se i dalje na glavobolju i grlobolju, ali sve manje na povišenu temperaturu i gubitak mirisa i okusa”, kazao je dr. Chen za New York Times. - prenosi Net.hr
 

djelomob1.jpg