Kolovoz 15, 2021 1052 24 sata Pixabay

Vrućine su, znojite se previše: Evo kako pretjerano znojenje možete smanjiti

Vrućine su, znojite se previše: Evo kako pretjerano znojenje možete smanjiti Foto: Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Znojenje je prirodna reakcija organizma na tjelesnu toplinu i djeluje kao sustav hlađenja. No, znoj sam po sebi nema miris. On nastaje kao reakcija na bakterije koje nastanjuju kožu

Osobe sklone prekomjernom znojenju kod kojih za to nema nekog posebnog zdravstvenog uzroka, iznimno teško podnose visoke ljetne temperature, a stručnjaci imaju nekoliko savjeta koji će im pomoći da smanje pojačan rad znojnih žlijezda ne koristeći pritom antiperspirante.

Jedan od načina je, kažu njemački ljekarnici, jedenje manje količine crvenog mesa za vrijeme sparnih ljetnih dana. Upozoravaju da i neke veganske i vegetarijanske alternative, poput proizvoda od soje ili mahunarki također mogu utjecati na pojačano lučenje znoja iz znojnih žlijezda, jer, poput crvenog mesa, sadrže kemijske spojeve poznate kao purini.

Još je jedan način koji pridonosi smanjenom znojenju - suzdržavanje ili konzumacija što manje kofeina, alkohola, začinjene hrane i nikotina.

Mjesta s kojih znoj ne uspijeva ispariti brzo pružaju toplo i vlažno okruženje, a ono pogoduje bakterijama koje se hrane kemikalijama iz znoja. Brijanje pazuha omogućit će brže isparavanje znoja, a svakodnevno tuširanje smanjiti razmnožavanje bakterija na koži.

Dezodoransi prikrivaju miris tijela, ali ne smanjuju znojenje ni razmnožavanje bakterija. Lokalna primjena alkohola visoke otpornosti spriječit će razmnožavanje bakterija, ali može jako iziritirati kožu.

Njemački ljekarnici podsjećaju da nekim ljudima pomaže puder za tijelo koji upija višak vlage te njegovo korištenje preporučuju na dijelovima tijela koji se nešto manje znoje.

Izvor: 24 sata

djelomob1.jpg