Kolovoz 18, 2021 2948

Ivana Vranjić - Oblačna se mogla zvati i Sunčana da su joj se karte u životu malo bolje posložile

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Ljubavni roman Oblačna iz tiska je izišao krajem srpnja i uskoro bi se trebao naći na policama knjižnica i nekih knjižara. Propituje suvremene veze, pojam srodnih duša, utjecaj okoline i obitelji na naše odluke, kao i ono što se ženama najčešće dogodi u vezi - gubljenje vlastitog identiteta.

A autorica Oblačne je Ivana Vranjić, rođena u Šibeniku 1975. godine. Po zanimanju profesor hrvatskog jezika i književnosti i piše otkad zna za sebe.

-    Od najranijih osnovnoškolskih dana sudjelujem na literarnim grupama i poetskim druženjima. Svoje misli i  ljubavi skrivam po dnevnicima koji čuvaju moje pisane tajne i mislim da se tad rodila ideja da bih voljela jednoga dana svoje riječi pretvoriti u knjigu – započela je Ivana Vranjić razgovor. 

Njen san prema pisanju i knjigama odveo ju je u Zadar na studij kroatistike gdje je postala  profesor, ali ne i pisac. 

-    Onda se dogodio '' ozbiljan '' život: udaja, brak i djeca. Moje je pisanje zaspalo, čekajući neka bolja vremena. Međutim, jedan težak životni period nagnao me da se opet vratim pisanju. Bio je to način na koji sam procesuirala događaje iz vanjskog svijeta i moje unutarnje zbrke – nastavlja Vranjić.

Pisala je uglavnom poeziju i aktivirala se u Matici hrvatskoj u Šibeniku, u kojoj je godinama bila voditelj, kako bih bila što bliže svijetu pisane riječi i ljudima sličnima sebi.

-    A onda se rodila ideja da bih mogla sve te pjesme koje su se gomilale po bilježnicama i u wordu sakupiti u jednu knjigu i poslati u svijet. Tako sam 2018. godine objavila zbirku pjesama '' Anđeli od žice''. Riječ je o sedamdesetak pjesama intimističke tematike – nastavlja Vranjić.

Većinom se okušala u kraćim literarnim formama, ali je odlučila izazvati samu sebe da napiše roman. I tako je počela priča o Oblačnoj.

-    Kostur priče romana kojemu sam ime dala po glavnoj junakinji Oblačnoj, nastao je u nekih pet, šest dana. Doslovno se '' izlio '' iz mene na papir. Dorada, brisanje, novo pisanje, preoblikovanje, trajalo je sigurno više od godinu dana, s tim da sam i pred samo tiskanje knjige još uvijek nešto dorađivala. Da nisam sebi rekla ok, Ivana, sad je dosta, završi već jednom, pisala bih ga narednih deset godina – sa smješkom nastavlja autorica.

'' Oblačna'' je ljubavni roman, ali nije klasičan ljubić. Iz tiska je izišao krajem srpnja i uskoro bi se trebao naći na policama knjižnica i nekih knjižara. Propituje suvremene veze, pojam srodnih duša, utjecaj okoline i obitelji na naše odluke, kao i ono što se ženama najčešće dogodi u vezi - gubljenje vlastitog identiteta. 

U knjizi je prikazana i muška strana priče. Oblačna ima svoju '' goru polovicu '' i zove se Cmok. I on kao i ona bije svoje vlastite bitke, ne snalazeći se baš najbolje u životu.

-    Imena u romanu su simbolična da se svatko od nas u likovima može što lakše prepoznati i sroditi s pričom koju kazuju. Oblačna se mogla zvati i Sunčana da su joj se karte u životu malo bolje posložile – dodaje Vranjić.

Kako joj je olovka stalno u  ruci i rađaju se nove ideje ova mlada spisateljica već ima pripremljenu jednu priču za djecu, slikovnicu. 

-    Napisala sam je skupa sa svojih troje klinaca i strašno nam se sviđa. Voljela bih je predstaviti čitateljima do kraja godine, ali to su samo planovi. Puno je tu posla – nastavlja Vranjić.

Ono što sada želi, želi svoju '' Oblačnu '' predstaviti što širem krugu čitatelja i zaželjeti joj sreću u svijetu hrvatske književnosti. Kako je ovo godina čitanja, ova knjiga je i njen doprinos ideji da ljudi prihvate knjige kao nešto svoje, nešto namijenjeno svima. 

-    Meni su knjige i tuđa iskustva otvorila oči, osnaživala me, dala mi do znanja da nisam sama ni jedina takva na svijetu. Nadam se da će moja '' Oblačna '' biti baš to – zaključila je Vranjić.

djelomob1.jpg