Kolovoz 19, 2021 2007

Znate zašto psi jedu travu? Nije zato što im je loše...

Znate zašto psi jedu travu? Nije zato što im je loše... Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ako ste ikada nekog pitali zašto psi jedu travu, vrlo vjerojatno je odgovor bio da je to zato što im je loše i kako bi se natjerali na povraćanje.

Iako psi uopće ne mogu potpuno probaviti celulozu, često u šetnji jedu travu. Uvriježeno je mišljenje da to rade kada im je loše pa se tako žele natjerati na povraćanje kako bi si olakšali. Ali to, čini se, nije tako.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 79 posto pasa nekada u svome životu jelo travu. Iako je to prilično visok postotak, samo 9% pasa od toga je prije jedenja trave bilo loše, a samo 22% njih je nakon toga povraćalo. Svi ostali jeli su travu i nastavili dalje sa svojim danom, zdravi i sretni. To sugerira kako travu jedu iz drugih razloga.

Uživaju li psi u jedenju trave?

Ponekad je najjednostavniji odgovor i najtočniji. Možda nikada nećemo u potpunosti razumjeti ovo pseće ponašanje, ali trenutno najpopularniji odgovor među istraživačima je da psi travu jedu jer jednostavno uživaju u tome i sviđa im se okus.

Vlasnici pasa također su primijetili i da psi najviše trave jedu u proljeće pa je moguće da ima se posebno sviđa okus mlade trave. Iako mnogi misle da su psi, kao i mačke, mesojedi, oni su zapravo svejedi i svoje dnevne potrebe za nutrijentima dijelom ispunjavaju i jedenjem biljaka.

Istraživanja su pokazala i da su biljke i bobice dio prehrane i kod vukova, a trava je uz to i izvrstan izvor vlakana, što lako može nedostajati u psećoj prehrani. Stoga, jedenje trave može pomoći psećoj probavi, a nadomješta i ključan dio zdrave pseće prehrane, piše IFL Science. prenosi N1

djelomob1.jpg