Kolovoz 21, 2021 2581

Nećete vjerovati: Znate li koja je najopasnija životinja na svijetu?

Nećete vjerovati: Znate li koja je najopasnija životinja na svijetu? Pixabay
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U petak se obilježio svjetski dan najopasnije životinje na svijetu – vjerovali ili ne - komarca. Kod nas, srećom to nije tako, no i dalje, pogotovo u Slavoniji, nije ugodno kada počnu bosti, a upravo je ova godina bila među onima s najviše uboda, javlja RTL Danas.

Visok vodostaj Drave i Dunava, poplave, visoke temperature stvorile su u Osijeku najezde koje će se pamtiti.

"Ova sezona je sramotna što se tiče komaraca. Ja bih te političare sve zatvorio jer nisu sposobni da se bore protiv komaraca", rekao je Nediljko, dok Snježana dodaje: 'Strašno ih je, ne možemo živjeti koliko ih ima. Nemoguće nešto'.

Krajem kolovoza više ih ne bi trebalo biti toliko, ali ove godine baš kao da su se na svoj dan odlučili za veću proslavu.

Prenose razne patogene i parazite

"Prenose razne patogene i parazite što uzrokuje malariju, žutu groznicu i druge opasne bolesti. Te se smatra da je najopasnija životinja na svijetu. Preko 700.000 smrznih slučajeva je godišnje zabilježeno u svijetu od komarca", rekao je Hrvoje Bekina iz HZJZ-a.

Hrvatska srećom nema tih problema jer te bolesti kod nas nisu prisutne. A valja i razlikovati neugodnog, takozvanog urbanog komarca krvopiju, od onog močvarnog koji je koristan jer je u Kopačkom ritu važna karika u hranidbenom lancu za žabe, zmije, ribe, šišmiše i ptice.

"Lastavice, piljci, bregunice koji u jednoj noći mogu i do 10.000 komaraca pojesti", rekla je Ružica Marušić iz Parka prirode Kopački rit.

U jednoj od većih najezda komaraca zadnjih godina, našao se i novi gradonačelnik Osijeka pa mu je prvi potez na prvi radni dan bio dizanje aviona na zaprašivanje. Slijedeće godine u borbu protiv komaraca ići će zajedno sa županijom, jer ova godina je pokazala da se protiv komaraca u gradu teško može boriti unatoč rekordnom broju zaštitnog tretiranja.

"Ja ću reći da smo se mi ove godine borili i sa zemlje i sa zraka i naravno nastavljamo tu borbu dok je u potpunosti ne pobjedimo. Proveli smo dosada 97 tretmana na području grada Osijeka. Usporedno sa prošlom godinom kada je provedeno 36 tretmana", rekao je za RTL Danas Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

djelomob1.jpg