Studeni 22, 2021 1664

Kako ojačati imunitet zimi: Donosimo tri odlična načina

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Bolno grlo, curenje iz nosa i kihanje neodvojivi su dio zime – barem je tako bilo u prošlosti. Zbog poštovanja pravila o distanci, dosljednog pranja ruku i nošenja maske, većina je u posljednje dvije godine uspjela savladati slalom između gripe i viroza.

Iako smo dulje vremena uspješno izbjegavali brojne viroze, ali i gripu, situacija se u posljednje vrijeme značajno promijenila: društveni život puno je bogatiji nego prošle godine, broj zaraženih koronavirusom je veći, ali i broj oboljelih od gripe i prehlade. Premda strategije jačanja imunološkog sustava ne mogu spriječiti infekciju koronavirusom, činjenica je da znatno olakšavaju našem tijelu da se bolje nosi s prehladama i drugim infekcijama tijekom hladne sezone.

Premda su kružile priče da se od koronavirusom možete zaštititi snažnim imunološkim sustavom, to nažalost nije tako. Ukratko: hoćete li se zaraziti koronavirusom ili ne, ne ovisi o tome imate li funkcionalan ili oslabljen imunološki sustav, već o tome udišete li aerosol virusa ili ne. Svatko tko udahne virusne aerosole zaražen je i stoga potencijalno zarazan, a to također ne sprječava funkcioniranje imunološkog sustava.

Kako biste se ipak lakše othrvali brojnim virozama koje haraju te ojačali imunitet, posegnite za strategijama koje jačaju imunološku obranu zimi, piše tportal.

Hranom ojačajte imunološki sustav

U tankom i debelom crijevu nalazi se 70 posto imunoloških stanica, a ondje se odvija gotovo 80 posto svih obrambenih reakcija. Upravo to čini crijeva važnim dijelom imunološkog sustava. Računica je jednostavna: ako su crijeva zdrava, odnosno ako je crijevna flora uravnotežena, bolje ste zaštićeni od raznih bolesti. Imunolozi stoga preporučuju raznoliku, prirodnu prehranu s malo šećera, mesa i životinjskih masti, ali puno vitamina, biljnih vlakana, minerala i dijetalnih vlakana.

Vježbajte na svježem zraku

Možda zvuči pomalo banalno, no svakodnevna tjelovježba na svježem zraku, poput polusatne večernje šetnje, već djeluje, pozitivno utječe na obrambene snage organizma, ali i ublažava žarišta upale. Zašto je to tako? Kada je tijelo u pokretu, ono signalizira stanicama da aktivno sudjeluju, optimizira se dioba stanica i prilagođavaju se metabolički procesi. Dodatna prednost fizičke aktivnosti na svježem zraku je oslobađanje hormona serotonina koji djeluje kao svojevrsni prirodni antidepresiv i potiče dobro raspoloženje.

Dovoljno spavajte

Pružajući tijelu dovoljno sati sna, učinit ćete mu istinsku uslugu. Znanstvene studije pokazuju da tijekom spavanja ne samo da se fizička regeneracija odvija punom brzinom, već se povećava i broj prirodnih obrambenih stanica, što je važno za uspješnu borbu protiv bakterija i virusa.

djelomob1.jpg