Prosinac 29, 2021 2805

Što treba napraviti kada dobijete vrtoglavo visoke račune za vodu?

Što treba napraviti kada dobijete vrtoglavo visoke račune za vodu? Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Umirovljene supružnike iz Zagreba koji vikendom borave u svojoj vikendici u Zagorju šokirao je iznos računa za vodu od 1269 kuna za tu istu vikendicu.

- U prosjeku imamo oko 100 do 150 kuna ratu, a to se dogodilo nakon što su radnici Zagorskog vodovoda promijenili brojilo, do tad je bilo sve u redu, kaže njihova kćer i dodaje kako su se žalili Vodovodu i povjerenstvu, no svi su ih odbili – piše HRT

- Rekli su da na vodomjeru nisu utvrđene nikakve nepravilnosti i da taj račun moramo platiti. Ipak, mislim da je nemoguće potrošiti za dvočlanu obitelj, koja tamo dolazi vikendom, u dva mjeseca 90 kubika vode, dodala je.

Ovo zasigurno nije jedini takav slučaj, a pitanje koje se postavlja je koji su nam uopće izgledi da ostvarimo svoja prava kada se žalimo? Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, kaže kako u ovom konkretnom slučaju postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost – je li brojilo konstantno očitavano, ili su vršene procjene pa je nastala razlika nakon što je brojilo pročitano; je li negdje curila voda ili je možda brojilo preskočilo brojku kod mjerenja.

- Potrošač može zatražiti da se brojilo provjeri, da se provjeri njegova ispravnost, što vrše inspektori nadležnih službi, ističe i dodaje kako se može dogoditi i da nastane greška prilikom očitavanja zamijenjenog vodomjera.

- Onaj tko dobiva takve račune, tu je bilo računa i za vodu i za struju i za plin, treba se obratiti davatelju usluge jednim prigovorom, i onda se to mora riješiti – moraju dobiti odgovor u roku od 15 dana, ističe Lončar.

Postoji više načina očitavanja vode, od digitalnih brojila, do samoočitovanja i procjena, kako se snaći u svemu tome?- Prema uredbi o najnižoj cijeni vodnih usluga, mi mjesečno plaćamo nekakvu naknadu u koju je uračunato i mjesečno očitanje brojila. Većina trgovačkih društava je jednostavno to zaboravila i preskočila, a uredno uzimaju novac iz tog dijela novca, s tim bi se isto tako netko trebao pozabaviti. Kad govorimo o procjenama, to će se već izravnati kad se očita. Ono što je najbitnije je da su ta glavna brojila u vlasništvu trgovačkih društava, ali mi potrošači se ne bi trebali prema tome odnositi kao da nas nije briga. Mi bi trebali barem svakih dva mjeseca, ako ne i mjesečno, očitati svoje brojilo u slučaju kakvog kvara da možemo reći kada se točno pokvarilo, pa da imamo i određena prava, zaključuje Lončar.

djelomob1.jpg