Prosinac 30, 2021 2149

Knjiga argentinskog Vodičanina Cristiana Šprljana nastala u spomen na hrvatske pretke

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U Hrvatskom domu u Córdobi održano je predstavljanje knjige Cristiana Šprljana “Krv nije voda. Hrvatsko useljeništvo, povijest i identitet u Argentini”. - piše portal HRT-a

- Nedavno sam imao priliku predstaviti u argentinskom gradu Córdoba svoju knjigu “Krv nije voda. Hrvatsko useljeništvo, povijest i identitet u Argentini”. Knjigu je krajem 2019. objavila izdavačka kuća Jadran, koja pripada Hrvatskoj udruzi Jadran, a predstavljena je u prosincu iste godine u Buenos Airesu.

U gradu Córdoba, gdje živim, predstavljanje je odgođeno od ožujka 2020., kada je moralo biti odgođeno zbog ograničenja uvedenih radi pandemije Covida 19. Zato sam imao veliku radost vratiti se, nakon toliko mjeseci, ne samo predstaviti ovu knjigu hrvatskoj zajednici u Córdobi, nego i vidjeti ponovno okupljanje cijele zajednice željne susreta licem u lice. S velikim entuzijazmom, Hrvatski dom Córdoba ponovno je otvorio svoja vrata za događaj uživo - rekao je Cristian Šprljan.

To je bila prva aktivnost licem u lice hrvatske zajednice u Argentini od početka pandemije.

- Uz zdravstvene protokole na snazi​​za nazočne, te istovremeni prijenos uživo na Youtube kanalu Hrvatske udruge Jadran za cijelu Argentinu i svijet, predstavljanje knjige od početka je imalo emotivne konotacije.

Osebujnu notu dao je 102-godišnji hrvatski imigrant Ante Mandaković, koji je nakon gotovo dvije godine nedolaska u Hrvatski dom iz zdravstvenih razloga poželio sudjelovati, a pozdravljen je burnim pljeskom svih prisutnih.

Na početku događanja prisutnima je priopćeno da Hrvatska udruga Jadran nastoji biti referentna organizacija na nacionalnoj i regionalnoj razini za artikulaciju i razvoj nacionalnih i međunarodnih projekata, orijentiranih na različite hrvatske kulturne izričaje.

Stoga je u tom duhu u ovoj ustanovi osnovana nakladnička kuća Jadran, koja služi kao sredstvo za izražavanje i objavljivanje tema od zajedničkog interesa hrvatskim useljenicima i njihovim potomcima - opisuje argentinski socijalni komunikolog hrvatskih korijena.Knjiga nastoji obnoviti sjećanje na hrvatske pretke, rasvijetliti mitove i legende, pružiti temelj koji pomaže pravilnom informiranju i promicanju ljubavi prema domovini svojih djedova i baka u novim naraštajima.

- Prije samog predstavljanja, riječ je imala predsjednica Hrvatskog doma Córdoba, gospođa Ana Jurković, koja nas je srdačno pozdravila i potaknula da nastavimo s radom i sudjelovanjem u ovoj ustanovi.

Nakon uvodnog pozdrava, započeli smo s prezentacijom. Dr. Jelena Nadinić, koja je predstavljala Hrvatsku udrugu Jadran, došla je iz Buenos Airesa i intervjurala me o knjizi.

Prošli smo kroz različita poglavlja, budući da se knjiga može podijeliti na tri dijela. U prvom dijelu nalazimo nekoliko govora održanih u posljednjih 15 godina. Ovdje uglavnom ističemo govor koji sam održao u studenom 2006. u Plavom salonu Kongresa Republike Argentine u činu počasti hrvatskoj imigraciji od strane argentinskog parlamenta.

Spominjali smo i bilješke u biltenu Moj dom Hrvatskog doma Córdoba te druge publikacije. Konačno u ovom dijelu prisjetilimo se hrvatskog doseljenika Križana Bešlića, a s njim i svih onih djedova i baka koji su morali napustiti domovinu - ističe Cristian Šprljan.

Borba za hrvatski identitet oduvijek je bila konstanta u hrvatskoj zajednici.

- Udrugom dijelu istaknuli smo dva istraživanja temeljena na hrvatskom useljenjištvu, pod nazivom: “Osnovne upute za identifikaciju hrvatskog useljenika” i “Statistički pristup hrvatskog useljavanja u Republici Argentini”.

A treći dio odnosi se na hrvatski izbjeglički kamp Fermo u Italiji. Bilo je vrlo dirljivo prisjetiti se tog prolaza hrvatskih doseljenika i iskustava koja su na tom kampu morali proši prije dolaska u Argentinu.

Naposljetku, s dr. Nadinić podsjetili smo na važnost nastavka rada u institucijama na očuvanju hrvatskog identiteta i izazova njegovog prenošenja na novu generaciju. Izlaganje smo zaključili toplim pljeskom, nakon čega je uslijedilo potpisivanje knjige.

Zahvaljujući Hrvatskoj udruzi Jadran i izdavačkoj kući Jadran, kao i Hrvatskom domu Córdoba, završili smo uzbudljiv dan u nadi da će ovo biti ponovno oživljavanje izravnih aktivnosti hrvatske zajednice u Argentini.

Za kraj srdačan pozdrav Glasu Hrvatske i svim Hrvatima iz Argentine, Latinske Amerike i svijeta - zaključio je socijalni komunikolog Cristian Šprljan.

djelomob1.jpg