Veljača 10, 2022 3054

Ovo opasno biće ulovio je Juraj Juričev porijeklom iz Vodica

U Jadranu ulovljena iznimno otrovna i invazivna riba, izbjegavajte direktan kontakt i nipošto je nemojte jesti!

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Institut za oceanografiju i ribarstvo na svojim je stranicama objavio upozorenje da je prije koji dan, kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji je 1250 puta snažniji od cijanida te koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, paralizu, ponekad i smrt, a ulovio ju je Juraj Juričev koji se ribarstvo bavi od malih nogu i do sada se s njom nikada nije susreo.

- Kad sam ju ugledao nisam znao o čemu se radi. Odmah sam je odvojio od druge ribe i fotografije poslao Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Dok sam čekao odgovor, bacio sam ju nazad u more, a nije više ni bila živa. Čudno mi je bilo i to što sve ostale ribe potonu, a ova je ostala plutati. Niti galebovi je nisu željeli dirati - ispričao nam je Juraj Juričev iz Pakoštana, inače porijeklom iz Vodica.

Ukoliko je ulovite, piše Institut, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt. Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede.

- Imao sam sreće što sam na sebi imao rukavice i nisam je direktno dirao, a sreća je i što me nije ugrizla. Ima čudne zube koji se točno poklapaju. Bila je duga oko 40 cm, a teška oko kilogram i pol. Tko zna kako je tu došla - naveo je Juričev.

Naglasimo, konzumacija može biti fatalna! Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

Također, u zadnjih desetak godina u Jadranskom moru zabilježeno je oko 450 stranih ribljih vrsta. Među njima ima i otrovnih na koje je najlakše naletjeti u južnom dijelu Jadrana. Uz njih postoje i mnoge 'domaće' otrovne ribe. Njihov ubod prate otekline, crvenilo, vrtoglavica i nepodnošljiva bol. U težim slučajevima ubodi mogu uzrokovati probleme sa srcem i disanjem, a u njih spadaju morski pauk, škrpina, žutulja, golub kosir, murina...


djelomob1.jpg