Veljača 12, 2022 2585 Index

Kaže Eurostat

Mladi u Hrvatskoj žive bolje od svojih vršnjaka u EU

Mladi u Hrvatskoj žive bolje od svojih vršnjaka u EU Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

MLADI od 16 do 29 godina u Hrvatskoj su najmanje pogođeni siromaštvom od svih zemalja EU, ako izuzmemo Luksemburg kao specifičnu državu, prema podacima statističke agencije EU. Podaci pokazuju da je 2020. samo 1.4% mladih u Hrvatskoj živjelo u materijalnoj i socijalnoj oskudici te je ostvaren napredak u odnosu na 2019. kada je 2% mladih oskudijevalo prema kriterijima Eurostata za materijalno i socijalno blagostanje. – piše portal index.hr

Što su materijalna i socijalna oskudica?

Materijalna i socijalna oskudica su nedostatak potrebnih i poželjnih preduvjeta za adekvatan život. Tim pokazateljem se utvrđuje udio osoba koje ne mogu priuštiti osnovne proizvode, usluge i društvene aktivnosti potrebne za normalan život.

Točnije, smatra se da osoba živi u materijalnoj i socijalnoj oskudici ako ne može ispuniti sedam od trinaest životnih potreba, na razini kućanstva u kojem živi ili osobnoj.

U te potrebe po pitanju kućanstva ulaze: mogućnost pokrivanja neplaniranih troškova, može li se priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan mjesta u kojem se živi, nema problema s plaćanjem dugova, može se hraniti mesom, ribom ili piletinom svaki drugi dan, može održavati životni prostor, ima pristup vozilu za osobnu upotrebu i može zamijeniti istrošeni namještaj.

Po pitanju osobnih potreba u pokazatelje spadaju: internetska veza, kupnja nove odjeće, dva komada obuće, nešto novca za osobne troškove, dnevno vrijeme za osobni odmor i minimalno jednom mjesečno zajednički objed s prijateljima ili obitelji.

Mladi u Hrvatskoj najmanje oskudijevaju u EU

Najveći udio mladih u materijalnoj i socijalnoj oskudici je u Rumunjskoj (24%), Bugarskoj (21%) i Grčkoj (16%), a u 11 država EU je taj udio manji od 3%; Luksemburgu, Hrvatskoj, Estoniji, Finskoj, Sloveniji, Poljskoj, Nizozemskoj, Češkoj, Cipru, Švedskoj i Austriji.

Ako izuzmemo Luksemburg zbog njegove veličine, Hrvatska ima najmanji udio mladih koji žive u materijalnoj i socijalnoj oskudici od svih zemalja EU, sa samo 1.2% udjela. Prosjek EU je 6.2%.

Tek svaka stota mlada osoba u Hrvatskoj živi oskudno, a u Rumunjskoj gotovo svaka četvrta. Znači li to da mladi u Hrvatskoj imaju najbolje životne uvjete u EU?

Cijeli članak pročitajte na portalu Index.hr

Poslijednja izmjena dana Subota, 12 Veljača 2022 19:21
djelomob1.jpg