Veljača 25, 2022 1192

Zašto vam njušenje hrane ne može reći je li hrana sigurna za jelo?

Zašto vam njušenje hrane ne može reći je li hrana sigurna za jelo? Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

AKO sumnjate da je neka hrana pokvarena, prva stvar koju će većina napraviti je pomirisati je. Upotrijebili ste takvu vrstu testiranja namirnice tisuću puta, najčešće provjeravajući mliječne proizvode kao što su mlijeko, jogurt ili sir.

Što vam test njuškanja zapravo može reći?

Kvaliteta hrane nije ista stvar kao i njena sigurnost. Ako vam mlijeko, naprimjer, miriše kiselo, vjerojatno ga ne želite piti, ali to vam neće nužno uzrokovati bolest uzrokovanu hranom.

"Ne bih to jela ni pila", rekla je Gibson. "Mislim da iskustvo ne bi bilo baš ugodno. Ali to vam ne bi trebalo nanijeti štetu. Možda ćete osjetiti mučninu samo zato što ste pojeli nešto što vam nije bilo privlačno, ali to ne bi trebalo uzrokovati nikakvu infekciju ili nešto slično."

Svatko također ima svoje standarde za prihvatljivu kvalitetu, objasnila je. Nekim ljudima možda neće smetati ustajali pomfrit ili blago kiseli jogurt, dok bi drugima mogao i naškoditi.

Nečije očekivanje o tome kakva bi hrana trebala biti također igra ulogu, rekao je Wiedmann. Na primjer, ne biste željeli miješati usireno mlijeko u svoju kavu. "Ali zapravo se isti proces kojim se mlijeko usiri može koristiti i za izradu sira i jogurta", rekla je. "Mnogi mikrobi rastu i ne čine vas bolesnima; oni se samo mijenjaju."

Zašto vam test njuškanja ne može reći je li hrana sigurna za jelo?

Test njuškanja ne može utvrditi je li hrana sigurna za jelo. "Ne možete okusiti organizme koji uzrokuju bolest u hrani niti ih možete nanjušiti", rekao je Wiedmann. Većina patogena koji se prenose hranom, kao što su norovirus, salmonela ili E. coli, mogu uzrokovati mučninu, proljev ili grčeve u želucu i ne možete ih nanjušiti u hrani", rekla je.

Dobar primjer je zelena salata, koja je kriva za veliki dio bolesti koje se prenose hranom. Listovi zelene salate mogu biti zeleni i hrskavi, ali mogu sadržavati bakterije.

djelomob1.jpg