Ožujak 07, 2022 2565

Znakovi koji ukazuju na to da vam nedostaje magnezija

Znakovi koji ukazuju na to da vam nedostaje magnezija Pixabay - Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Našem tijelu su gotovo sa svakodnevnoj bazi potrebne razne tvari kako bi moglo funkcionirati na svojoj najvišoj razini. Puno je takvih tvari, a kada bi spomenuli samo neke rekli bi da su to vitamini A, B, C, D, E, proteini, kalcij, fosfor, kolagen, magnezij i još mnoge druge. Također, ono što možemo reći za gotovo svaku od tih tvari je da će se na ovaj ili onaj način kroz razne simptome moći doći do zaključka kada nam nedostaju i kada bi trebali pokušati unositi njihove dodatne količine.

Upravo ćemo se zato fokusirati na nedostatak magnezija i znakove koji nam govore da nam nedostaje u organizmu.

Iscrpljenost

Umor mišića i iscrpljenost uobičajeni su simptomi nedovoljnog unosa magnezija. Pogotovo je to uočljivo ako ste nekoć puni snage mogli, primjerice, odraditi cijeli trening. Ta je promjena odličan pokazatelj da morate povećati unos ove tvari u organizam. Smatra se i da su niske razine magnezija usko povezane s niskim razinama kalija, a prehrana s nedostatkom magnezija može iscrpiti naše zalihe kalija koji je neophodan elektrolit za pravilan oporavak od vježbanja. Na mišiće može utjecati i razina kolagena, a on se može unositi i putem kapsula koje se mogu pronaći u trgovini Malinca.hr.

Problemi sa spavanjem

Ono što može biti jako frustrirajuće, znajući da nedostatak magnezija kao jedan od simptoma ima umor je činjenica da bi unatoč tom umoru i iscrpljenosti zapravo mogli teško zaspati. Kada ne možete zaspati iako ste umorni ne samo da je jako neugodno, već može biti jedan od najboljih pokazatelja da vam nedostaje magnezija u organizmu.

Grčevi i trzaji mišića

Svi mi s vremena na vrijeme doživljavamo čudne grčeve mišića i trzaje u mišićima na koje nekad gledamo kao smiješne situacije. No, ako oni postanu češći, to može biti posljedica nedostatka magnezija. Magnezij obavlja puno posla za naše mišiće, pomažući im da se opuste, a također pomaže u sintezi proteina koji će im pomoći da ojačaju. Ako je naša razina magnezija niža nego što bi trebala biti, naši mišići se osjećaju izvan kontrole i mogu se početi grčiti ili trzati. Možda ćete također morati piti više vode, a upravo s puno vode može se popiti i kapsula magnezija kakve se mogu naručiti u ranije spomenutoj trgovini Malinca.hr te su sjajan način kako nadomjestiti nedostatak ovog minerala.

Zatvor

Nedostatak magnezija može značiti i da ćete biti poprilično zatvoreni, odnosno vaša probava će biti u problemima. Hrana bogata magnezijem također je većinom bogata vlaknima, pa ako ne unosite dovoljno magnezija, velike su šanse da vam nedostaje vlakana. Važno je znati i da će pretjerivanje s magnezijem kod nekih osoba dovesti do poremećaja u crijevima pa treba biti oprezan u tom pogledu.

Narušeno mentalno zdravlje

Magnezij igra važnu ulogu i u ljudskom središnjem živčanom sustavu gdje regulira neurotransmitere koji šalju poruke mozgu. Magnezij ima veliki utjecaj na naše raspoloženje, a mnoge studije su otkrile vezu između niskog unosa magnezija i povećanog rizika od depresije. To je posebno slučaj kod tinejdžera i nešto mlađih odraslih osoba, a kada smo već spomenuli studije, recimo i da je jedna od njih otkrila da povećanje unosa magnezija kod depresivnih osoba može imati efekt kao i klasični antidepresivi.

djelomob1.jpg