Ožujak 16, 2022 2177

Treba li vratiti služenje obveznog vojnog roka? Evo što su naši mještani rekli...

Treba li vratiti služenje obveznog vojnog roka? Evo što su naši mještani rekli... Pixabay / ILustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Vraćanje služenja obveznog vojnog roka tema je koja je otprilike svakih šest do 12 mjeseci aktualizira u Hrvatskoj. Ovog puta je razlog rat u Ukrajini zbog kojeg ponovo dio oporbenih političara traži obvezni vojni rok. Kao argument se naglašava potreba da mladi ljudi nauče rukovati oružjem i da usvoje ratne vještine.

Nadalje, tvrdi se kako Hrvatska nema dovoljno ljudstva za popunjavanje svojih pričuvnih snaga te da je profesionalna vojska nedovoljna za obranu zemlje.

No s druge strane stoje vrlo čvrsti argumenti za neuvođenje obveznog vojnog roka. On je suspendiran 2007. godine jer se više od 50 posto mladih koji su trebali ići služiti vojni rok pozivalo na prigovor savjesti te su odlazili na civilno služenje. Situacija ni danas nije ništa bolja i sva relevantna istraživanja pokazuju da su mladi nezainteresirani za njega.

Oni koji to žele mogu dragovoljno služiti vojni rok. Nadalje, procjene su kako bi za ponovno uvođenje vojnog roka trebalo godišnje izdvajati oko 500 milijuna kuna što je za ovaj preopterećeni proračun previše.

Pogledajte što o obveznom vojnom roku kažu naši mještani u video prilogu snimljenom 2016. godine.

djelomob1.jpg