Ožujak 17, 2022 2985

Sumnjate da vam poslodavac ne uplaćuje doprinose? Donosimo vam 3 načina kako i gdje provjeriti

Sumnjate da vam poslodavac ne uplaćuje doprinose? Donosimo vam 3 načina kako i gdje provjeriti Pixabay/Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nažalost, živimo u svijetu u kojem radnik može godinama raditi bez da mu poslodavac uplaćuje doprinose. Iako se tijekom radnog vijeka to baš i neće previše osjetiti na kvaliteti života, u pogledu mirovine poslodavac koji ne uplaćuje doprinose čini vam izravnu štetu jer vam iz mjeseca u mjesec smanjuje mirovinska prava. Portal MIROVINA.HR donosi vam 3 načina kako i gdje provjeriti jesu li vam uplaćeni svi doprinosi.

metoda 1: Sustav e-Građani

Jesu li vam uplaćeni doprinosi možete provjeriti u sustavu e-Građani. Iako je proces jednostavan, sama prijava u taj sustav nešto je kompliciranija pa ćemo samo ukratko opisati što treba gledati.
Nakon prijave u sustav, posjetite portal “ePorezna”, a tamo možete pronaći famozni JOPPD obrazac. Kada odaberete datum, izlistat će vam se poslodavac kod kojega ste tada bili prijavljeni, a tada možete odabrati neki mjesec i vidjeti red s naslovom “PODACI O UKUPNOM IZNOSU OBRAČUNANOG DOPRINOSA”.
Ako negdje stoji 0,00 kuna, tada vam nisu uplaćeni doprinosi. Ako u toj tablici vidite neke iznose, sve bi trebalo biti u redu.

metoda 2: Pravac u lokalnu ispostavu HZMO-a

Hrvatski zavoda za mirovinsko osiguranje ima obvezu voditi matičnu evidenciju o osiguranicima, a HZMO je dužan osiguraniku na njegov zahtjev izdati potvrdu o podacima unesenim u matičnu evidenciju.
Na šalteru možete osobno zatražiti izdavanje potvrde o radnopravnom statusu osiguranika u kojoj su vidljivi svi prijavno-odjavni podaci osiguranika iz baza HZMO-a, odnosno, sva razdoblja u kojima je osiguranik bio u obveznom osiguranju.

Na isti način možete zatražiti i potvrdu o stažu i plaći. 
Osiguranik koji smatra da podaci u potvrdi nisu točni i potpuni, na osnovi članka 107. Zakona o mirovinskom osiguranju ima pravo od HZMO-a zatražiti da pribavi nedostajuće podatke, odnosno ispravi netočne podatke te izda novu potvrdu.
Nešto je drugačije kod samostalnih obveznika doprinosa – kod njih se staž osiguranja utvrđuje na temelju plaćenih doprinosa u skladu s odredbama Pravilnika o utvrđivanju staža osiguranja na temelju plaćenih doprinosima.

metoda 2.5: Posjetite i Poreznu upravu

Potvrdu o uplaćenim doprinosima u gornjem slučaju izdaje Porezna uprava, a postupak ustvrđivanja staža osiguranja provodi HZMO.
Porezna uprava još je jedna od destinacija koju možete posjetiti kako biste utvrdili jesu li vam uplaćeni doprinosi. Naime, HZMO vam može dati dosta podataka, ali ne i čitavu sliku. Od 1. siječnja 2003. godine Porezna uprava nadležna je za utvrđivanje obveza doprinosa, naplatu, nadzor, ovrhu te druge poslove vezane uz prikupljanje doprinosa.

Dakle, ako želite provjeriti jesu li vam uplaćeni doprinosi, a ne želite koristiti sustav e-Građani, sreću potražite na šalterima HZMO-a i Porezne uprave koji bi vam trebali dati sve podatke o uplati doprinosa koji vas zanimaju.
 

djelomob1.jpg