Ožujak 24, 2022 2335

Ususret ždrijebu Svjetskog prvenstva: Kada su 'Vatreni' imali najlakšu skupinu, a kada najtežu?

Ususret ždrijebu Svjetskog prvenstva: Kada su 'Vatreni' imali najlakšu skupinu, a kada najtežu? Pixabay / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Počelo je odbrojavanje do Svjetskog prvenstva u Kataru koje će se održati u studenom i prosincu ove godine. Ždrijeb za najveću sportsku manifestaciju na svijetu poslije ljetnih olimpijskih igara održat će se 1. travnja, više od sedam mjeseci prije prve utakmice, 21. studenog. Kao što je uobičajeno, turnir će trajati otprilike mjesec dana, a finale će se održati u nedjelju, 18. prosinca na stadionu Lusail. Sve 32 momčadi koje će sudjelovati sanjat će „preživjeti“ šest utakmica koje vode do dvoboja za naslov te tako pokušati naslijediti Francusku iz 2018. na svjetskom tronu, ali i Hrvatsku kao prvog pratitelja. Kladionice, poput Bet365, istaknule su svoje favorite, a većina smatra da će Brazil nakon 20 godina dugog čekanja konačno uzeti svjetski naslov, svoj šesti ukupno.

Ovogodišnje izdanje prvo je koje će se igrati na Bliskom istoku, a ujedno je i posljednje u trenutnom formatu prije nego što se događaj proširi na 48 momčadi na idućem SP-u 2026. u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatsku nogometnu reprezentaciju gledat ćemo i treći put zaredom na svjetskoj smotri, čime se ponovio niz od 1998. do 2006. godine. Također, bit će ovo i šesto uzastopno veliko natjecanje naše reprezentacije, a dulji niz ima samo pet europskih selekcija, što je za svaku pohvalu. „Vatreni“ će biti smješteni u drugu jakosnu skupinu te će, stoga, izbjeći neke vrlo jake reprezentacije.

Dakle, bit će ovo šesti put da ćemo ime „Croatia“ gledati u ždrijebanju skupina svjetskog prvenstva. Ne možemo reći da smo imali nesreća u ždrijebu, budući da nas nikada nije zadesila „skupina smrti“. Međutim, pamtimo dva nadmetanja s Brazilcima, 2006. i ponovno 2014., oba puta na startu prvenstva i oba je puta „Selecao“ izvukao pobjedu. Jedina je to momčad s kojom su „Vatreni“ odmjerili snage na mundijalu, a koja je u trenutku ždrijebanja bila na vrhu FIFA-ine ljestvice (2006.).

Analiziravši spomenuti FIFA-in renking, došli smo do zaključka koja je bila najlakša, a koja najteža skupina hrvatske reprezentacije na SP-ima…

Najlakša skupina: Brazil, Kamerun, Meksiko (2014.)

Uoči samog održavanja ždrijeba u Bahiji, došlo je do blage „pobune“ kada je otkriveno da će jedna od reprezentacija smještenih u tzv. „europskoj jakosnoj skupini“ biti nasumično odabrana i prebačena u „afričko-južnoameričku jakosnu skupinu“. Naime, FIFA je ranije imala običaj u taj pot prebaciti najslabije rangiranu europsku momčad, a to je u tom trenutku bila Francuska. Glavni tajnik FIFA-e, Francuz Jerome Valcke i predsjednik UEFA-e, Francuz Michel Platini, iskoristili su svoj utjecaj napakostivši tako Talijanima koji su završili u teškoj grupi s Engleskom i Urugvajem. Međutim, niti Francuzi se nisu lijepo proveli, i to u mnogo lakšoj skupini. Bilo kako bilo, Hrvatsku je zahvatila prolazna skupina, barem gledajući FIFA renking. Odmah je bilo jasno kako ćemo se s domaćinom Brazilom i uvijek nezgodnim Meksikom boriti za jednu od prve dvije pozicije, a Kamerun niti jedna kladionica nije smatrala relevantnim u toj priči. Bilo je to jednom od dva puta da u grupi nismo imali Top 10 reprezentaciju (prvi put 1998.). U trenutku ždrijebanja Brazil je bio tek 11. reprezentacija svijeta, Meksiko šest mjesta iza nas na 24. mjestu, dok je Kamerun bio najniže rangiran od svih sudionika svjetske smotre, na 59. poziciji. Činilo se prolazno…

Najteža skupina: Meksiko, Italija, Ekvador (2002.)

Da, tako je. Iako se neprolazak „Vatrenih“ u drugi krug SP-a 2002. još uvijek smatra razočaranjem, bila je to najteža skupina u kojoj se hrvatska reprezentacija našla, ako ćemo gledati FIFA-inu ljestvicu. Kao potpuni kontrast od 2014., bilo je to jedini put da je „Vatrene“ snašla grupa s dva člana Top 10 društva (Italija šesta, Meksiko deveti). Minimalni poraz od Meksika na startu turnira u Niigati nije se trebao doživljavati kao neuspjeh, budući da su nositelji hrvatske igre u Francuskoj četiri godine ranije bili na zalasku karijere, a nadolazeći igrači nisu bili te kvalitete. S druge strane, Meksikanci su u napadu imali majstora imena Cuauhtemoc Blanco, a u obrani čovjeka koji će godinu kasnije iz Monaca preseliti na Nou Camp, Rafu Marqueza. S Talijanima, tadašnjim europskim viceprvacima i jednima od favorita za zlato, pružena je potpuno drugačija predstava, a jedino razočarenje bilo je u vidu poraza od Ekvadoraca kojima je to bio debi na svjetskim prvenstvima. Tada su se nalazili na 37. mjestu FIFA-ine ljestvice, 18 mjesta slabije od Hrvatske.

djelomob1.jpg