Travanj 23, 2022 4635

Uz dobivanje ekološkog certifikata slijedeći korak je izrada džemova, kompota, sirupa...

OPG Biluš iz Čiste Velike: Iako redovno propadne 30 do 40 % proizvoda, ekološka proizvodnja ostaje prioritet

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Biluš iz Čiste Velike u zaleđu Vodicu osnovano je 2005. godine, a pokrenuli su ga supružnici Marko i Ruža. Uz obiteljsku pomoć, prvenstveno sina Tomislava sade voće i povrće tijekom cijele godine pa se tako na njihovom imanju nalazi vinograd, maslinik, mješovito povrće, lupinasto voće, krumpir, ječam itd., a sve je bazirano na ekološkoj proizvodnji.

- Naše obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo pokrenuli su roditelji uz podršku svoje obitelji. Uglavnom oni vode brigu o svemu, ali mi smo tu kad god treba. Majka Ruža je i prije mnogo toga sadila, a kasnije slala obitelji u Zagreb i druga mjesta. 2010. godine krenula je malo ozbiljnija priča zahvaljujući raznim poticajima za male poljoprivrednike – priča nam sin Tomislav Biluš.

Dobivenim sredstvima na natječaju LAG-a More 249 kupili su poljoprivrednu opremu, sustav za navodnjavanje, frezu, traktor te još jednu zemlju za višegodišnje nasade od kojih će izrađivati svoje džemove, kompote, sirupe i ostale prirodne proizvode.

- Nakon što smo dosta toga kompletirali, iako se već bavimo ekološkom proizvodnjom, sljedeći je korak dobivanje ekološkog certifikata. Od samih početaka pokušavamo izbjegavati pesticide i ostale kemijske supstance, posebice onda kad se radi o povrću. Iz tog razloga redovito nam propadne 30 – 40 % proizvoda, no ne odustajemo.

Za zaštitu svog bilja koriste koncentrat buhača. Rade na principu što rodi, rodi, što propadne, propadne – bitno da je zdravo i puno okusa! Veseli ih i što su danas ljudi sve više ekološki osviješteni i svjesni razlike u kvaliteti takvih namirnica. Sade rajčice, krastavce, peršin, češnjak, luk, salate, krumpir, ciklu, blitvu, špinat, mrkvu... gotovo svo povrće koje se svakodnevno nalazi na našem stolu.

- Što se tiče višegodišnjih nasada, posadili smo trešnju, smokvu, bajame, šljive, breskve... Postoje određena razdoblja u godini kad se radi od jutra do mraka. Proljeće je takvo razdoblje, no ništa nam nije teško. Na čistom si zraku, nema presinga, gužve, automobila... Lijepo je – naglasio je Tomislav kojem je želja kroz koju godinu na sebe preuzeti čitavu brigu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Travanj 2022 14:12
djelomob1.jpg