Svibanj 19, 2022 5357

O talentu malog nogometaša Josipa Čibarića (9) već se naveliko priča: 'Najveća želja mi je jednog dana postati hrvatski reprezentativac'

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Talentiranom devetogodišnjem Josipu Čibariću ljubav prema nogometu je usađena od malena, s nabijanjem lopte krenuo je otkada je prohodao. Svoj nogometni put započeo je u nogometnom klubu Janjevo čiji je redovni član i danas, a nedavno je osvojio svoju prvu nagradu za najboljeg strijelca s čak 38 zabijenih golova.

- Počeo sam trenirati sa šest godina, prije polaska u malu školu. Moj brat Petar koji je od mene stariji dvije godine počeo je trenirati nogomet sa svojim uzrastom i nije se moglo dogoditi da on ide na trening, a ja ne pođem s njim. Nakon treninga na stadionu nastavili bi ulični hakl ispred kuće do početka nastave ili kad je trening poslijepodne, sve do mraka – priča nam mali talentirani nogometaš Josip Čibarić.

Oba brata vrlo su talentirani, a Josip je posebno napredovao tijekom ove natjecateljske sezone 2021./2022.. Osim nogometnog kluba u Kistanjama nema neki drugi organizirani vid sporta osim ženskog rukometa pa mu je NK Janjevo njegov matični klub u kojem je započeo sa svojim prvim treninzima.

- Obožavam nogomet i gotovo sam cijeli dan s loptom. Ako lopta nije oko mene, onda redovito pratim nogomet na TV-u. Presretan sam kad zabijem gol, bez obzira s kim igrali. Osjećaj je fenomenalan, pogotovo kad mi suigrači nakon gola prilaze. Ja sam napadač i to najviše volim igrati. Volim sve svoje suigrače i prijatelje, ali se najbolje u igri slažem s Lukom Đurom i Silvijom Palićem. Do sada mi je najdraži gol koji sam zabio, onaj protiv NK Adriatic iz Splita u polufinalu turnira Mali Pauk u Marini, kad sam prošao dva igrača i na kraju lobao golmana.

Prošle godine NK Janjevo sudjelovao je na turniru „Kup svetog Ante – Tribunj 2021“ i tu je skrenuo pozornost na sebe. Bio je to vrlo jaki turnir na kojem su nastupale ponajbolje momčadi tog uzrasta u Dalmaciji, od HNK Hajduk, HNK Šibenik, NK Zadar… U protekla dva mjeseca igrao je na dva turnira: Mali pauk 2022. u Marini kod Trogira gdje je proglašen za najboljeg igrača i posljednji u Kistanjama u okviru blagdana Svetog Nikole kojeg je organizirao njegov Nogometni klub Janjevo.

- Turnir u Marini je bio posebno jak. U konkurenciji je bilo 16. ponajboljih klubova Dalmacije - mojeg uzrasta U-9 i u finalu smo poraženi od našeg nogometnog velikana HNK Hajduk, rezultatom 1:3. Turnir u Kistanjama „Sveti Nikola 2022“ je uvjerljivo osvojila moja selekcija, a ja sam proglašen najboljim igračem i strijelcem turnira. Posebno sam sretan što mi je nagradu uručio naš Janjevac, bivši reprezentativac Hrvatske u malom nogometu i bivši igrač Dinama, legendarni Josip Palić.

Njegov lokalni nogometni klub je poznat po dobrom radu s mlađim kategorijama, ali zbog male sredine teško je zadržati djecu i mlade do seniorskog uzrasta. Gotovo sva muška djeca u generaciji su uključena u rad kluba i s obzirom da je to jedini organizirani muški sportski kolektiv u mjestu, jasno je da svi oni prvo započnu s nogometom.- Želim postati profesionalni nogometaš i da na mene bude ponosna moja obitelj i svi moji sumještani, a najveća želja mi je postati hrvatski reprezentativac. Moji nogometni uzori su Luka Modrić i Ivan Perišić, a od stranih nogometaša Lionel Messi.

Trenira tri puta tjedno tjedno uz utakmice subotom. Zna da je škola jako važna u životu te nastoji odmah po dolasku iz škole pisati zadaće, da bi mogao imati više vremena za nogomet.

Tata Tomo je zbog posla često odsutan, a mama je zbog škole znatno stroža i prati jesam li sve na vrijeme učinio. Za sada uspijevam to nekako uskladiti. No, volio bih se okušati u nekom našem jačem klubu, Dinamu ili Hajduku. U Hajduku sam prošle godine bio na jednoj selekciji u njihovoj Nogometnoj akademiji „Luka Kaliterna“ zajedno sa suigračem iz kluba, Silviom Palićem i po onome što znam je da smo oboje zadovoljili, ispričao nam je Josip.

Za sad mu je prvi plan osvojiti prvenstvo za Špigete u Nogometnoj ligi Šibensko-kninske županiji i donijeti pehar u Kistanje. Bio bi jako sretan kad bi to uspjeli, kako zbog suigrača, tako i zbog trenera Franje Glasnovića koji im je velika potpora. To bi mu moglo itekako uspjeti - još su dva kola do kraja prvenstva i oni smo za sada prvi na ljestvici!

Poslijednja izmjena dana Petak, 20 Svibanj 2022 01:44
djelomob1.jpg