Lipanj 02, 2022 4709

Što se krije u blizini Tribunja? Evo otoka koje morate posjetiti u šibenskom arhipelagu!

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Malo mjesto u Dalmaciji, s čistim morem i odličnom pozicijom - Tribunj. 

Ako se nađete smješteni u ovom sitnom ali bogatom mjestu, nemojte propustiti priliku posjetiti ostatke Jurjevgrada na brdu Sv. Nikole. Pored toga, u Tribunju ćete šetati ulicama udišući svježi zrak Mediterana ispunjen mirisima kadulje. 

Stara jezgra Tribunja smještena je na otočiću, koji je mostom povezan s kopnom. U zaleđu mjesta vidjet ćete suhozide, maslinjake, vinograde koje možete istražiti šetnjom Maslinskim putima. Popnete li se na vidikovac na brdu Križine imat ćete što za doživjeti - panoramski pogled na čitavo područje, uključujući i otoke. Bilo bi šteta zaustaviti se na tome, zato Vam donosimo osobitosti otoka šibenskog arhipelaga do kojih možete lako doći iz Tribunja.

Vjerojatno će Vam prva briga biti kako doći do svih tih ljepota Jadrana. Istina je kako uvijek postoje opcije rezervacije izleta, ali često će onaj opušteniji način biti iznajmljivanjem motornih brodova ili glisera. Time sebi osiguravate da ćete u jednom danu moći obići više nego unaprijed određenim ekskurzijama. 

Ovdje ćete pronaći ponudu kojom ćete lako obići šibenski arhipelag.

Ne propustite ove otoke

Prvić je prvi otok koji biste trebali uključiti u svoj izlet. To je mali otok mirne atmosfere, koji ima ribarske luke koje su nacionalna kulturna baština. U prošlosti je to bio otok na kojem je šibenska elita gradila vile i ljetnikovce. Nadimak mu je Faustov otok, jer je tamo poznati Faust Vrančić proveo dane svoga djetinjstva. Pun je mirnih uvala i plaža za usidriti se, a lako ćete ga obići pješice. 

U neposrednoj blizini je otok Zlarin. To je otok nenaseljene unutrašnjosti poznat po kulturi, koraljima, grebenima, plićacima, pa čak i Vesni Parun. Kao i prethodni, miran je i tih, prava oaza za ljetne dane provedene opuštajući se. 

Nemojte ni pomisliti o obilasku šibenskog arhipelaga bez da u to uključite Nacionalni Park Kronati. S razlogom se Kornati opisuju kao nautičarski raj, s obzirom da on uključuje čak 89 grebena, otočića i otoka koji će Vam oduzeti dah. Najbolje je da odete i uvjerite se sami!

Ako se želite osjećati mlađe, otiđite na ‘otok mladosti’ zvan Obonjan. Na prethodnim otocima ste mogli upoznati prirodu i lokalno stanovništvo u svom netaknutom obliku, dok je obonjan nešto usmjereniji na ponudu upravo za turiste. Ne dajte da Vas to razuvjeri, osobito ako volite odmor u resortima. To je otok za avanturiste, parove i svjetske putnike, ali i za obitelji s djecom. Po povratku se možete zaustaviti i na otočiću tik do Tribunja - otoku Logorunu. To je nenaseljeni otok gdje ćete naći ni manje ni više nego rezervat za magarce koji su prije bili vrlo raširena vrsta ovog područja. 

Zaključak

Tribunj će Vam dati puno toga za doživjeti, ali ono što će Vas osvojiti su otoci šibenskog arhipelaga. Iako se nalaze tako blizu civilizacije, obilaskom njih osjećat ćete se kao da ste u nekom drugom svijetu, daleko od buke prometa i opterećenih gradskih ulica. 

Udaljeni ste od užurbane svakodnevnice, a to je ono što se naziva pravim odmorom za dušu i tijelo. 

Svaki od otoka ima nešto posebno za ponuditi. Ako tražite kontakt sa lokalnim stanovništvom i priče iz njihove kulture i tradicije, tu su Prvić i Zlarin. Obonjan je otok avanture, gdje ćete smještaj naći u šumskim kućicama i šatorima. 

Međutim, ono što Vas jedva čeka oduševiti je NP Kornati koji nikako ne smijete propustiti. Uživajte u odmoru koji ste stvarno zaslužili!

 

djelomob1.jpg