Lipanj 28, 2022 1339 HRT

Pazite na svoje četveronožne ljubimce i oni mogu dobiti toplinski udar i opekline

Pazite na svoje četveronožne ljubimce i oni mogu dobiti toplinski udar i opekline Pixabay
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Vruće je ljudima, a vruće je i životinjama. Kućni ljubimci također mogu dobiti toplinski udar i opekline pa i za njih vrijede dobro poznata pravila - piti mnogo tekućine i izbjegavati izloženost jakom suncu.

Opekline, dehidracija, toplinski udari - sve ono što za vrijeme ekstremnih vrućina pogađa ljude, pogađa i njihove ljubimce. Nekoliko zagrebačkih njuškica otkrilo nam je svoje tehnike rashlađivanja za vrijeme vrućih ljetnih dana. Njihovi vlasnici paze da ih ne preopterete, a sa sobom uvijek nose vodu.

- Glavni rekvizit u šetnji su nam njegova zdjelica, posuda i boca vode i popije poprilično vode u svakoj šetnji. Tako da zaista, zaista je teško, pogotovo po ovim vrućinama. Imamo sreće što nam je nasip blizu, što nam je Bundek blizu pa tako pobjegnemo da se malo rashladimo kraj Save ili negdje u hladu, ali u principu, na asfaltu je sad svim pesekima teško, rekao je Dino iz Zagreba.

- Obično se dignem oko pet i onda idemo. Jer on je još i crn, nedavno je imao i epileptični napadaj. Isto smo bili negdje vani, malo šetnja duža i eto. Tako da treba izbjegavati, kazao je Marko iz Zagreba.

- Ranije ga izvodim vani, dok još nije jako sunce. Jučer smo ga šišali dosta kratko jer mu je dlaka dosta gusta i tako će mu pomoć da se ohladi, istaknuo je Darko iz Zagreba.

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec kažu kako su vidjeli slučajeve ljubimaca koji su za vrijeme najvećih vrućina toplinski udar dobili već u deset ujutro.

- Životinja počne naglo dahtati, malaksa, može povraćati, može imati proljev, može se naglo i srušiti. Jako brzo se povisi temperatura. Možete i sami doma izmjeriti temperaturu, ako je ona 39 ili već na 41, dolazi do toplinskog udara, naglasila je voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec Tatjana Zajec.Ako sumnjate na pregrijanost ili toplinski udar, ljubimca je potrebno postupno hladiti. Najbolji su hladni oblozi ili pokrivanje ručnicima te boravak u hladu. Svi oni koji nemaju ljubimce, zdjelice s vodom mogu postaviti na terasama ili u dvorištima kako bi sve životinje imale pristup svježoj vodi.

- Bilo bi super da se svatko od nas sjeti postaviti vodu, bilo gdje po gradu, na našim balkonima, terasama. Doći će ptičice da mogu lakše popit vode, ježevi isto. Ma znate i sami, imamo dosta životinja po gradu, dodala je Zajec.

Imali ljubimca ili ne, malo vode na terasi ili prozorskoj dasci može pomoći stanovnicima našega grada - i četveronožnima, i onim pernatima.

Izvor vijesti HRT

djelomob1.jpg