Rujan 07, 2022 725

Kako liječiti vodene kozice?

Kako liječiti vodene kozice? Freepik.com / Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Vodene kozice zarazna su virusna bolest uzrokovana virusom kojom se mogu zaraziti i djeca i odrasli. Najčešće se pojavljuje kod djece predškolske dobi.

Bolest se prenosi kapljičnim putem te je zbog toga širenje zaraze vrlo jednostavno a prvi znakovi zaraze su pojava osipa praćenog svrbežom. Moguća je i povišena tjelesna temperatura.

Plikovi koji se pojavljuju s vremenom postaju vodeni mjehurići i nakon njihovog pucanja ili kidanja dolazi do stvaranja krastica koje svrbe dok ne zarastu.

Neki od najčešćih simptoma vodenih kozica su bolovi i povišena tjelesna temperatura, osip na tijelu, udovima i glavi, vodeni mjehurići u ustima nalik aftama te osip koji kroz nekoliko sati se pretvori u vodene mjehuriće.

Inkubacija kod vodenih kozica može trajati do čak dvadesetak dana od zaraze pa do izbijanja prvih simptoma. No, ipak je u većini slučajeva taj period kraći i uglavnom je oko sedam do deset dana. U pravilu zaraza vodenih kozica prolazi bez većih komplikacija kod zdrave djece, piše Mamin kutak.

Kod vodenih kozica moguće je liječiti samo simptome jer se radi o virusnom oboljenju. U slučaju povišene tjelesne temperature preporučuju se lijekovi za snižavanje temperature i mirovanje. Plikove, odnosno krastice je potrebno tretirati gelovima ili kremama namijenjenima upravo vodenim kozicama koji će potaknuti brže sušenje i prolazak bolesti, pa je važno spriječiti trganje krastica, što je pravi izazov, pogotovo kod male djece kojoj je još teško objasniti da to ne smiju.

Kod povišene tjelesne temperature savjetuje se obratiti pažnju na dovoljan unos tekućine, a u slučaju gubitka apetita ponudite djetetu tekuću hranu, jer mu je unos hrane vjerojatno bolan zbog pojave kozica i unutar usne šupljine.

Jeste li znali da se protiv vodenih kozica moguće i cjepiti?

djelomob1.jpg