Rujan 26, 2022 1147

Sezona je Čičindarica - Volite ih jesti?

Sezona je Čičindarica - Volite ih jesti? Facebook privatni profil Vojmir ČŠ
Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Sezona je žižula ili po vodički čičindarica. To voće prijatnog slatko-kiselog okusa, jajastog oblika crveno-narančaste-smeđe boje, bere se krajem rujna i početkom listopada. Poučnu objavu na svom Facebook profilu postavio je naš sumještanin Vojmir Čićin Šain.

Prenosimo je ispod u cijelosti.

ČIČINDARICA ili žižula..❤?
Ova divna voćka je poznata kao 'voće besmrtnosti' i ugodnog je slatko-kiselog okusa. Jajastog je oblika i crveno-narančasto-smeđe boje. Mi Vodičani ovu voćku zovemo čičindarica. Neki kažu da u tome ima logike zašto je tako nazivamo. Domovina čičindarice je Kina. Navodno je čičindarica izvedenica od riječi Kina iliti China. Ova voćka je u svijetu poznata kao Kineska datulja.
 
U ‘Lijepoj našoj’ je rasprostranjena samo na području Šibensko-Kninske županije i u dolini rijeke Neretve. U naše krajeve su je navodno donijeli pomorci prije nekih 200 godina. Odlikuje se velikom otpornošču na temperaturne promijene. Od -25 u zimi pa do +40 stupnjeva preko ljeta. Bere se krajem rujna i početkom oktobra.
 
Upravo sad je sezona čičindarica.
 
Nutricionisti tvrde da je izuzetno korisna voćka i preporučljiva za zdravu prehranu. Sadrži obilje vitamina C, minerala, kiselina, magnezija, kalija, bakra, kalcija, celuloze i antioksidansa. Jako je dobra za sniženje krvnog tlaka te kod liječenja crijevnih i želučanih tegoba. Odlično djeluje na samu probavu. Za sve to zaslužne su ne samo hranjive tvari koje sadrži, već i flavonoidi koji mu daju veliku antioksidativnu moć, što pomaže u sprječavanju starenja stanica.
 
Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.
 

ČIČINDARICA ili žižula..❤🙏 Ova divna voćka je poznata kao 'voće besmrtnosti' i ugodnog je slatko-kiselog okusa....

Posted by Vojmir Čićin Šain on Monday, September 26, 2022
 
djelomob1.jpg