Listopad 14, 2022 800

Kraj prvog tromjesečja: Beba već sisa palac, radi grimase i okreće glavu od svjetla!

Kraj prvog tromjesečja: Beba već sisa palac, radi grimase i okreće glavu od svjetla! Foto: Freepik
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Kako se prvo tromjesečje bliži kraju, tako je i sve manji rizik od gubitka trudnoće, pa su i trudnice sve opuštenije i počinju polako uživati u trudnoći.

Dok se vi još niste uspjeli riješiti početnih jutarnjih mučnina, vaša beba je već toliko napredovala da je do 13. tjedna trudnoće narasla na veličinu limuna. Otisci prstiju vaše bebe su razvijeni već sada, iako je još puno rasta i razvoja pred tim malim ručicama prije poroda, prenosi Mamin kutak.

Već u 13. tjednu trudnoće bebe djevojčice u svom tijelu imaju oko 2 milijuna jajašaca u jajnicima, a kako su razvijene i genitalije možda uskoro saznate i spol bebe. Kako se tijelo navikava na nove razine hormona, pred vama je najljepši dio trudnoće. Smiruju se mučnine, osjećaj konstantnog umora polako popušta i većina trudnica upravo sada počinje uživati  u trudnoći.

14. tjedan trudnoće u znaku je bebinog mrštenja, neprestanih grimasa, smijanja i sisanja palca. Beba je stalno u pokretu, no još uvijek je premalena da biste vi te udarce osjetili. Bebino tijelo počinju prekrivati lanugo dlačice i verniks, koji će štititi bebinu kožu od isušivanja sve do poroda. Dok beba uživa, kod budućih mama bi se u 14. tjednu trudnoće mogao pojaviti trudnički rinitis, začepljenost nosa uzrokovana prijašnjim alergijama ili hormonima koji dovode do bolje prokrvljenosti nosne sluznice, što dovodi do njenog oticanja i zaštopavanja nosa. Uz ovaj simptom, mogu se javili i kihanje, curenje nosa i ostali simptomi nalik na alergijsku reakciju.

U 15. tjednu trudnoće kod bebe se razvijaju okusni pupoljci i formira se nepce. Iako su oči još zatvorene, snimke ultrazvuka pokazuju kako bebe već sada reagiraju na izvore svjetlosti iz okoline i u tom slučaju od njih okreću glavu. Za to vrijeme, buduće mame su u slatkom iščekivanju otkrivanju spola bebe, piše Mamin kutak.

To bi se moglo dogoditi već u 15. tjednu trudnoće, no većina trudnica ima sramežljive bebe i za otkriti spol je ponekad potrebno i nekoliko pregleda. Uz rinitis, nije neobično da se u ovom periodu trudnoće pojavi i povremeno curenje krvi na nos. Uzrok tome također je pojačana prokrvljenost u cijelom tijelu. Trudnoća se sada iz tjedna u tjedan vidi sve vidljivija na vašem trbuščiću.

Poslijednja izmjena dana Petak, 14 Listopad 2022 15:32
djelomob1.jpg